Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob s crkvom

Crna Gora uputila prosvjednu notu Srbiji zbog spora sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Crne Gore uputila je oštar prosvjed Srbiji zbog, kako je rečeno, 'njezina miješanja u sudski postupak koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) vodi protiv Crne Gore pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu'.

Ocijenili su to 'izravnim miješanjem u unutarnje stvari suverene države Crne Gore', prenose podgorički mediji.

Vlada Crne Gore razmatrala je informaciju njezinog zastupnika pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu po predstavci Srpske pravoslavne crkve protiv države Crne Gore, sa posebnim osvrtom na podnesak vlade Srbije kojim se miješa u međunarodni sudski postupak na strani podnosioca predstavke.

'Tim povodom državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Nebojša Kaluđerović pozvao je veleposlanika Srbije u Crnoj Gori Zorana Lutovca i uručio mu oštar prosvjed vlade Crne Gore i prenio zaključke sa sjednice', priopćila je vlada.

Vlada ocjenjuje da je taj čin Srbije u suprotnosti sa temeljnim načelima dobrosusjedskih odnosa, 'odnosno da pojedini elementi podneska vlade Srbije od 23. rujna Europskom sudu za ljudska prava predstavljaju izravno miješanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore', priopćeno je.

Vlada, kako se navodi, smatra neprimjerenim i neprihvatljivim proizvoljno tumačenje nekih povijesnih činjenica na štetu države Crne Gore i preusmjeravanje rasprave s pravnih na politička pitanja. (Hina)

Pročitajte i ovo Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu" Milojko Spajić tijekom parlamentarnih izbora Pripadaju istoj stranci Eskalirao sukob: Predsjednik jednim potezom iznenadio sve u Crnoj Gori

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene