Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada Crne Gore uputila je oštar prosvjed Srbiji zbog, kako je rečeno, 'njezina miješanja u sudski postupak koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) vodi protiv Crne Gore pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu'.


Ocijenili su to 'izravnim miješanjem u unutarnje stvari suverene države Crne Gore', prenose podgorički mediji.

Vlada Crne Gore razmatrala je informaciju njezinog zastupnika pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu po predstavci Srpske pravoslavne crkve protiv države Crne Gore, sa posebnim osvrtom na podnesak vlade Srbije kojim se miješa u međunarodni sudski postupak na strani podnosioca predstavke.

'Tim povodom državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Nebojša Kaluđerović pozvao je veleposlanika Srbije u Crnoj Gori Zorana Lutovca i uručio mu oštar prosvjed vlade Crne Gore i prenio zaključke sa sjednice', priopćila je vlada.

Vlada ocjenjuje da je taj čin Srbije u suprotnosti sa temeljnim načelima dobrosusjedskih odnosa, 'odnosno da pojedini elementi podneska vlade Srbije od 23. rujna Europskom sudu za ljudska prava predstavljaju izravno miješanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore', priopćeno je.

Vlada, kako se navodi, smatra neprimjerenim i neprihvatljivim proizvoljno tumačenje nekih povijesnih činjenica na štetu države Crne Gore i preusmjeravanje rasprave s pravnih na politička pitanja. (Hina)

Vezani članci Autobusna nesreća, očevid, ilustracija (Foto: Arhiva/Dusko Jaramaz/PIXSELL) 15 ljudi ozlijeđeno u prevrtanju autobusa u Srbiji, dvoje ima teške ozljede Aleksandar Vučić na predstavljanju novih helikoptera (Foto: Srdjan Ilić/PIXSELL) - 3 Vučić zadovoljan šopingom: "Jasno vam je zašto ih zovu vražjim kočijama"