Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Hrvatske demokratske zajendice Bosne i Hrecegovine (HDZ BiH) Dragan Čović izrazio je nezadovoljstvo odnosom predsjednika hrvatske Vlade Ive Sanadera


odnosnom prema zbivanjima u BiH, te je ustvrdio kako ni hrvatski premijer niti vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić "ne razumiju procese u BiH".

Vezani članci Noćni klub VIDEO Kad već ne rade klubovi u Hrvatskoj, mladi Dalmatinci okupirali klubove u BiH Migranti, ilustracija U BiH podignuta optužnica protiv novinara koji je pozivao na linč migranata: "Te horde treba mlatiti svim sredstvima, treba ih tjerati poput bijesnih kerova"

 "Službeni Zagreb i politika Ive Sanadera prema BiH doveli su do razjedinjenosti unutar hrvatskog politčkog korpusa i Hrvate
posve marginalizirali što potvrđuje i izbor kandidata
Socijaldemokratske partije za člana Predsjedništva", izjavio je
Čović u intervjuu kojega je u subotu objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Čović je ustvrdio kako je Sanaderova odluka da podupre osnivanje novog HDZ-a u BiH bila "vrlo nepromišljena".

"Čujem kako ovih dana pokušava 'oprati ruke'. Ali kasno je: postoje novinski napisi, postoje fotografije, TV snimke... Zna se što je sve bilo i što je govorio", kazao je Čović.

Komentirajući zajednički poziv Sanadera i kardinala Puljića hrvatskim političkim vođama u BiH da se ipak dogovore oko budućeg djelovanja jer za to još uvijek nije kasno, Čović je kazao kako su njih dvojica to trebali učiniti prije pola godine.

"Moram kazati da sam bio žalostan dok sam gledao na TV-u, nakon ovakve podijeljenosti unutar Hrvata u BiH i izbora Željka Komšića u vrh države, kako se kardinal Puljić i Sanader smiju i izražavaju zadovoljstvo rezultatima izbora u BiH. Očito je da ti ljudi ne razumiju procese u BiH", izjavio je Čović.

Dodao je kako su isto takvo nerazumjevanje stanja u BiH pokazali i svi drugi koji su pravili stranke i koalicije s ciljem da sruše HDZ BiH jer su time zapravo srušili sami sebe i sebi nanijeli štetu, a zbog svega toga trpi hrvatski narod u BiH.

Na pitanje kani li HDZ BiH nakon izbora koalirati s HDZ-om 1990. kazao je kako je to "provokacija", te dodao kako je nemoguće praviti savezništvo s onima koji su tijekom predizborne kampanje iznijeli "prljavštine neshvatljive zdravom razumu".

Potvrdio je pak kako HDZ BiH kao prirodne koalicijske partnere na bošnjačkoj strani vidi Stranku demokratske akcije (SDA) i Stranku za BiH (SBiH) s obzirom da su one dobile najveće povjerenje svog biračkog tijela.