Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je zahtjev vodeće bošnjačke SDA za ukidanjem ovlasti gornjeg parlamentarnog Doma naroda rušenjem Daytonskog sporazuma i mira u zemlji, te je nagovijestio da će Hrvati pokrenuti uspostavu federalne jedince ako ih se pokuša pretvoriti u nacionalnu manjinu.


U pismu upućenom vodećim dužnosnicima EU-a Ursuli von der Leyen, Josepu Borrellu, Charlesu Michelu, predsjedniku Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, te brojnim zapadnim diplomatima, Čović je izvijestio o propalim pregovorima koji su završili ove nedjelje tijekom kojih je vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije uvjetovala izborne reforme ukidanjem zakonodavne uloge Doma naroda.

Vezani članci Milorad Dodik Dodik se hvali podrškom: "Kada ste čuli da je Hrvatska politički napala RS. Je li to slučajno?" Dragan Čović (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Propao novi krug pregovora u BiH, Čović krivi Izetbegovića: ''Nema uvjeta da bi se izbori organizirali"

Čović tvrdi da takvi potezi vode pretvaranju entiteta Federacije u bošnjačku državicu.

"Kao predstavnik politika koje zagovara hrvatski narod, podcrtavam kako ukidanje zakonodavnih ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, njegovo svođenje na ulogu zaštite vitalnog nacionalnog interesa i izjednačavanje tog doma s Vijećem naroda Republike Srpske, predstavlja grubo kršenje Washingtonskog sporazuma i Daytonskog mirovnog sporazuma te ozbiljno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini”, napisao je Čović koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji.

Gornji, Dom naroda u Federaciji BiH je nacionalno koncipiran tako da svaki od tri naroda ima mogućnost sudjelovati u donošenju svih zakona i odluka, te birati izvršna tijela vlasti. Istodobno u Republici Srpskoj Hrvati i Bošnjaci ne mogu utjecati na odluke većinskih srpskih vlasti, jer je potpuno razvlašten gornji parlamentarni dom. Redefiniranjem toga parlamentarnoga doma u Federaciji BiH četiri puta brojniji Bošnjaci bi mogli posve dominirati nad Hrvatima.

U pismu zapadnim dužnosnicima Čović kaže da takav zahtjev predstavlja 'opasni čin neprijateljstva prema hrvatskom konstitutivnom narodu, kojeg se želi svesti na status nacionalne manjine'.
Podsjetio je i na zaključke nedavnog izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH kojim je najavljeno da će Hrvati pokrenuti zahtjev za teritorijalni preustroj BiH ukoliko se nastavi s obespravljivanjem ovoga naroda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju