Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik HDZ-a BiH

Čović pisao vodećim dužnosnicima EU: "Zahtjev za ukidanje ovlasti Doma naroda je rušenje Daytona"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je zahtjev vodeće bošnjačke SDA za ukidanjem ovlasti gornjeg parlamentarnog Doma naroda rušenjem Daytonskog sporazuma i mira u zemlji, te je nagovijestio da će Hrvati pokrenuti uspostavu federalne jedince ako ih se pokuša pretvoriti u nacionalnu manjinu.

U pismu upućenom vodećim dužnosnicima EU-a Ursuli von der Leyen, Josepu Borrellu, Charlesu Michelu, predsjedniku Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, te brojnim zapadnim diplomatima, Čović je izvijestio o propalim pregovorima koji su završili ove nedjelje tijekom kojih je vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije uvjetovala izborne reforme ukidanjem zakonodavne uloge Doma naroda.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Dobili potporu Rusije Sazvana hitna sjednica parlamenta Republike Srpske: "Ovo je šamar, moramo donijeti odluku o samo jednoj stvari" Tarik Imamović Obitelj odahnula Kraj potrage: Pronađen je 26-godišnjak iz Zenice koji je nestao u Zagrebu

Čović tvrdi da takvi potezi vode pretvaranju entiteta Federacije u bošnjačku državicu.

"Kao predstavnik politika koje zagovara hrvatski narod, podcrtavam kako ukidanje zakonodavnih ovlasti Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, njegovo svođenje na ulogu zaštite vitalnog nacionalnog interesa i izjednačavanje tog doma s Vijećem naroda Republike Srpske, predstavlja grubo kršenje Washingtonskog sporazuma i Daytonskog mirovnog sporazuma te ozbiljno ugrožava mir u Bosni i Hercegovini”, napisao je Čović koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji.

Gornji, Dom naroda u Federaciji BiH je nacionalno koncipiran tako da svaki od tri naroda ima mogućnost sudjelovati u donošenju svih zakona i odluka, te birati izvršna tijela vlasti. Istodobno u Republici Srpskoj Hrvati i Bošnjaci ne mogu utjecati na odluke većinskih srpskih vlasti, jer je potpuno razvlašten gornji parlamentarni dom. Redefiniranjem toga parlamentarnoga doma u Federaciji BiH četiri puta brojniji Bošnjaci bi mogli posve dominirati nad Hrvatima.

U pismu zapadnim dužnosnicima Čović kaže da takav zahtjev predstavlja 'opasni čin neprijateljstva prema hrvatskom konstitutivnom narodu, kojeg se želi svesti na status nacionalne manjine'.
Podsjetio je i na zaključke nedavnog izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH kojim je najavljeno da će Hrvati pokrenuti zahtjev za teritorijalni preustroj BiH ukoliko se nastavi s obespravljivanjem ovoga naroda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene