Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napisao knjigu

Ispovijest bivšeg špijuna: "CIA me strpala u zatvor, a preživio sam upravo zbog njihove obuke"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zviždač CIA-e John Kiriakou u zatvoru je proveo gotovo dvije godine, nakon što je javnosti otkrio ilegalni program mučenja američke obavještajne agencije. Sada je objavio knjigu o tome što mu se sve događalo iza rešetaka i kako je preživio koristeći se metodama koje je naučio radeći kao špijun.

''Doing time as spy'' naziv je knjige koju je napisao i nedavno objavio bivši CIA-in špijun John Kiriakou. U zatvor ga je strpala agencija za koju je radio, ali upravo zahvaljujući njihovim metodama sa špijunske obuke, taj je zatvor preživio.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora" Zbog lažne dojave o napadu prijeti mu zatvorska kazna Prijete mu 3 godine zatvora "Halo, policija, gradom hoda naoružani muškarac i napada ljude!" Policajci se dali u potjeru pa ubrzo shvatili o čemu se radi

''Koristio sam 20 lekcija koje sam naučio tijekom godina treninga u CIA-i, neke od njih odnose se na šutnju. 'Ništa ne priznaj, sve poreci, izriči protuoptužbe.' Ali bile su i neke ozbiljnije, naprimjer: 'Kada ti mirnoća nije prijatelj, prijatelj ti je kaos' ili 'Privuci špijune da bi ukrao tajne ili bilo što ti treba''', napisao je u knjizi.

Kako CIA-i malo što promakne, tako je bilo i da Kiriakou piše knjigu u kojoj su oni glavna tema i to ne samo kao dio mašte autora špijunskih romana, nego jednog od njihovih ljudi, bivših ljudi. Na razne su načine, priča Kiriakou, pokušali spriječiti objavljivanje knjige, ali nije im uspjelo. Knjiga je vani i njezin je autor sada zdušno promovira.

''Ako im se ne sviđaju vaša mišljenja, oni će ih preoblikovati u vašem tekstu i natjerati vas da se žalite, opet i opet i opet. Odbor za izdavačke recenzije prema zakonu ima 30 dana da pregleda rukopis, ali oni nikada nisu to učinili u roku od 30 dana i znaju da vi ništa ne možete učiniti po tom pitanju'', rekao je.

Njegova je knjiga, kaže, upozoravajuća priča oko te prakse. ''Trebalo im je osam mjeseci da mi se jave, poslali su mi pismo u kojem su napisali da im treba još godina dana. Objasnio sam im da to tako ne funkcionira te da imaju 30 dana nakon čega ću knjigu poslati izdavaču. Nakon tjedan dana su mi se javili i rekli da su pročešljali tekst. Promijenili su jednu rečenicu, za koju mi je bilo drago da je izbacim'', rekao je Kiriakou za RT.

Kaže da ga je 23 mjeseca provedenih u zatvoru naučilo da je mnogo strpljiviji, snalažljiviji i nemilosrdniji, nego što je prije mislio.

''Prvog dana u zatvoru čuvar mi je rekao da ako netko nepozvan uđe u moju ćeliju, to se smatra činom agresije i morat ću se braniti. U zatvoru sam bio svega 40 minuta kada su dva arijevca ušla u moju ćeliju, jedan od njih na vratu je imao tetoviranu ogromnu svastiku'', napisao je u knjizi.

Kiriakou se pripremao obraniti kada su ga pitali je li homoseksualac, doušnik, pedofil, a kada je odgovorio ne na sva tri pitanja, pozvali su ga da sjedi s njima u kantini. Kasnije je, priča, upoznao Talijana, odnosno člana organizirane kriminalne skupine, koji je vrlo dramatično rekao da bi ubuduće trebao sjediti s Talijanima.

''Zato što sam uspio formirati veze s raznim skupinama, uključujući Talijane, koji su mi vjerovati i vrednovalo se moje društvo i moji savjete'', napisao je.

Upitan je li se dogodio neki mračni trenutak tijekom odsluživanja zatvorske kazne, trenutak u kojem je zažalio što je odao neke informacije iz CIA-e, Kiriakou je ispričao jedan veoma uznemirujući incident.

''Dva čuvara pokušala su me prevariti da naudim jednom drugom zatvoreniku, kazavši mi da je dobio naredbu da me ubije u zatvoru. Njemu su rekli da sam ja dobio naredbu da ubijem njega. To mi je bio najcrnji dan'', kazao je bivši špijun.

Kiriakou je prvi javno progovorio o programima mučenja, kao što je ''waterboarding'' 2007. Osuđen je na 30 mjeseci zatvora Loretto Federal Correctional Institution u blizini Pittsburgha u američkoj saveznoj državi Pennsylvania, ali je u zatvoru odslužio 23, a ostatak u kućnom pritvoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene