Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pripremajući se za rasplet situacije u Jemenu, Sjedinjene Američke Države grade tajnu zrakoplovnu bazu Centralne obavještajne agencije (CIA) u regiji Perzijskog zaljeva, odakle bi im meta bili teroristi iz redova al Qaide.


SAD su se na taj potez odlučile pripremajući se za, kako je navela američka agencija, 'scenarij najgore vrste', prema kojem bi antiameričke struje preuzele vlast u Jemenu i protjerale američke snage iz te zemlje, javio je AP. Bijela kuća je već povećala broj obavještajaca CIA-e u Jemenu, predviđajući tu mogućnost i ubrzala plan za izgradnju baze, sa prvobitnog roka od dvije godine na rok od osam mjeseci, navodi je AP.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO S AK-47 uperenim u vrat, student moli da ga se spasi Slika nije dostupna U sukobu vojske i Al-Kaide najmanje 30 mrtvih na jugu Jemena

SAD sada sprovode kampanju u Jemenu pomoću protuterorističke jedinice, Zajedničkog zapovjedništva za specijalne operacije, a obavještajnu podršku im pruža CIA.

Zajedničko zapovjedništvo za specijalne operacije dobilo je odobrenje vlade Ali Abdulaha Saleha da od 2009. godine provodi ograničene vojne udare u Jemenu. Službeni Washington nije potvrdio da je donijeta odluka o izgradnji baze CIA-e u toj regiji, niti da su aktivnosti CIA-e u Jemenu proširene.