Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Venezuelski predsjednik Hugo Chavez u petak je ponovo krenuo u borbu za neograničeni mandat na dužnosti predsjednika države, premda je na referendumu održanom 2. prosinca odbijen prijedlog ustavne reforme u tom smislu.


Podnoseći u parlamentu godišnje izvješće za 2007., Chavez je najavio da će novi referendum raspisati za 2010. kako bi potvrdio ili dokinuo svoj mandat i u slučaju pobjede uveo amandman koji će mu omogućiti neograničeni broj mandata.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković na sastanku na Pantovčaku Glasnogovornik Vlade o prepričavanju sastanka na Pantovčaku: "Premijer se time ne bavi niti je to njegov stil" Andrej Plenković Plenković nakon sastanka s partnerima u restoranu: ''Sve već znam, ali reći ću vam sutra''

"Kako je raspisivanje referenduma u mojoj ovlasti, učinit ću to ako to ne učini oporba. Bit će to referendum s dvama pitanjima: jeste li za to da Hugo Chavez i dalje bude predsjednik? Ako jeste, jeste li za to da se u ustav unese maleni amandman koji će omogućiti njegov neograničen izbor", dodao je Chavez.

Ustav iz 1999. predviđa da se predsjednik ima pravo samo na dva šestogodišnja mandata.