Sud u Ateni osudio je u srijedu vodstvo grčke krajnje desne stranke Zlatna zora na dugogodišnje zatvorske kazne zbog toga što su osnovali zločinačku skupinu.

Galerija


Sud je prošli tjedan presudio da je vodstvo Zlatne zore krivo zbog osnivanja zločinačke skupine pod paravanom političke organizacije.

Vezani članci Oluja u Grčkoj Kaos u Grčkoj! Ciklona pogodila zemlju, oluja uzrokovala poplave: ''Idući sati vrlo su kritični'' Oluja u Grčkoj Grčka se priprema za rijetku vrstu oluje: Mediteranski uragan sve im je bliže, stanovnicima preporučeno da što prije pronađu alternativni smještaj

Čelnik stranke Nikolaos Michaloliakos osuđen je na 13 godina zatvora, šest visokih dužnosnika na 10 do 13 godina zatvora, a 11 bivših zastupnika stranke na pet do sedam godina, izvijestila je državna televizija ERT.

Još 15 članova stranke dobilo je šest do sedam godina zatvora zbog sudioništva u osnivanju zločinačke skupine. Jedan pristaša stranke osuđen je na doživotni zatvor nakon što je priznao da je 2013. nožem ubio ljevičarskog ''repera''.

Na udaru stranke bili su ljevičari i migranti. Zlatna zora godinama je bila u parlamentu, a tijekom teške financijske krize privremeno je bila treća politička snaga u zemlji.

Prošle godine nije uspjela prijeći izborni prag od tri posto za ulazak u parlament. Suđenje je počelo u travnju 2015. Optužbe su uključivale pokušaj ubojstva, ilegalno posjedovanje oružja i brutalnost prema suparnicima. Tuženi su odbacili sve optužbe i tvrde da se radi o političkom zastrašivanju.