Čelnik grčke radikalno desne stranke Zlatna zora Nikolaos Mihaloliakos proglašen krivim
Čelnik grčke radikalno desne stranke Zlatna zora Nikolaos Mihaloliakos proglašen krivim Foto: AFP

Utemeljitelj i čelnik grčke radikalno desne stranke Zlatna zora Nikolaos Mihaloliakos proglašen je u srijedu krivim za upravljanje i pripadnost zločinačkoj organizaciji, a gomila okupljena pred zgradom suda oduševljeno je pozdravila takvu odluku.


Presudu je glasnim odobravanjem i pljeskom pozdravilo oko 15.000 ljudi okupljenih pred sudom. Mihaloliakos (62), čovjek koji se divi nacionalsocijalizmu, jedan je od 68 optuženih u procesu protiv te neonacističke stranke umiješane u jedno ubojstvo i dva pokušaja ubojstva.

Oni su optuženi da vode zločinačku skupinu iza fasade političke organizacije. Optužbe uključuju i ilegalno posjedovanje oružja i brutalnost prema suparnicima. Tuženi su odbacili sve optužbe i tvrde da se radi o političkom zastrašivanju.

Kada su prosvjednici ispred zgrade suda u Ateni počeli bacati molotovljeve koktele, policija je odgovorila suzavcem i šok-granatama, kao i vodenim topovima, javlja France presse.

Još šest članova Zlatne zore pripada kriminalnoj organizaciji, presudio je atenski sud. On je također proglasio krivim simpatizera stranke Jorgosa Rupakiasa za ubojstvo ljevičarskog aktivista i glazbenika Pavlosa Fisasa 2013. Prijeti mu doživotni zatvor, kaže agencija France presse.

Čelnik grčke radikalno desne stranke Zlatna zora Nikolaos Mihaloliakos proglašen krivim
Šef Zlatne zore kriv za \"upravljanje zločinačkom organizacijom\" Foto: AFP

Fisas je ubijen hladnim oružjem 18. rujna 2013. u dobi od 34 godine, pred kafićem u svojoj četvrti koja se nalazi u predgrađu Atene. Kazne danas nisu izrečene.

Zlatna zora doživjela je svoj politički vrhunac 2012., u vrijeme ekonomske krize u Grčkoj. Te godine dobila je 12 posto glasova na izborima i bila je treća najjača stranka u parlamentu. Promovirala je radikalno desne i rasističke ideje na političkoj sceni.

Suđenje je počelo u travnju 2015. i traje već pet godina. Presuda bi mogla zbrisati Zlatnu zoru s političke scene. Već su zbog samog suđenja platili cijenu jer stranka nije uspjela prijeći prag od 3 posto kako bi ušla u parlament na izborima prošle godine.