Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Castro boluje od tumora, Brazil opovrgava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kubanske vlasti izvijestile su brazilsku vladu da kubanski čelnik Fidel Castro boluje od malignog tumora trbušne šupljine i da se vjerojatno neće moći vratit na vlast, objavlie su u subotu brazilske novine.

Prema pisanju lista Folha de S. Paulo, brazilski dužnosnici izvješteni su da je Castrova bolest početak prijenosa vlasti u komunističkoj Kubi.

Pročitajte i ovo Operacija, ilustracija Spasili djevojku Liječnici u susjedstvu ostali u šoku: ''Takvo nešto još nismo vidjeli" Ilustracija Veliki uspjeh liječnika UZNEMIRUJUĆE SNIMKE Ivanki odstranili tumor težak 20 kilograma: ''Mislila sam da imam višak kilograma''

Folha dodaje da su o Castrovoj bolesti ovoga tjedna izvješteni brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, kao i članovi vladajuće Radničke stranke. Prema pisanju lista, Castrovo stanje je puno teže nego što se to javno priznaje.

"Čini se da ćemo izgubiti prijatelja", navodno je Lula kazao jednom od svojih savjetnika. U članku se ne navode izvori ove vijesti, ali članak potpisuje jedan od vrlo uglednih brazilskih novinara. Brazilski dužnosnici zasada nisu komentirali ove navode.

Castro je prošloga ponedjeljka nakon operacije ovlasti prenio na svog brata Raula. Treći čovjek Castrova režima, predsjednik parlamenta Ricardo Alarcon u subotu je izjavio da je Castro "dobrog morala i da se šali".

"On je stabilan, u fazi oporavka, dobrog morala. Naravno, svaka kirurška operacije je delikatna, ali on nije bez svijesti, ne spava, nije pod sedativima", kazao je Alarcon, te dodao: "On je u boljoj formi od mene".

Brazil opovrgava da je obaviješten

Glasnogovornik brazilske predsjedničke palače pročitao je za Reuters izjavu u kojoj se kaže da je ta vijest neutemeljena.

"(Predsjednika Luisa Inacia Lulu da Silvu) ni u jednom trenutku kubanske vlasti, niti tko drugi, nisu informirale o pretpostavljenoj dijagnozi o kojoj izvještava list", kaže se u priopćenju.

Novine su objavile da su kubanske vlasti ovaj tjedan obavijestile Lulu i pripadnike vladajuće radničke partije o Castrovu malignom tumoru želuca. Castrovo je stanje, piše Folha, ne navodeći izvor podatka, gore nego što su vlasti priznale.

Castru je 79 godina i u ponedjeljak je privremeno, nakon operacije, predao vlast mlađem bratu Raulu.

Kubanski ministri tvrde da se predsjednik oporavlja.

Lula i Castro stari su prijatelji, a i radnička partija ima
dugogodišnje bliske veze s Kubom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene