Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki plan instaliranja dijela svog raketnog štita u Češkoj i Poljskoj je potpuno obrambena mjera koja ničim nije uperena protiv Rusije, izjavio je američki predsjednik George W. Bush u utorak u Pragu.


"Reći ću Vladimiru (ruskom predsjedniku Putinu) da se ne treba bojati našeg raketnog obrambenog štita. U stvari, pitat ću ga zašto ne bi surađivali s nama na tom sustavu? Zašto ne bi poslali svoje generale k nama i vidjeli kako sustav funkcionira", rekao je Bush nakon sastanka sa svojim češkim kolegom Vaclavom Klausom i premijerom Mirekom Topolanekom.

Vezani članci Slika nije dostupna Obama potvrdio: Odustaje se od štita u Češkoj i Poljskoj Slika nije dostupna Moskva: Poljska i Češka moguće su mete ruskih raketa

Rusija se odlučno protivi američkom planu postavljanja deset presretača raketa u Poljskoj i radarskog sustava u češkoj. Putin smatra da je takav potez prijetnja ruskoj nacionalnoj sigurnosti.

Češki predsjednik Klaus pozdravio je najavu američkog predsjednika da će "uložiti maksimalan napor" da objasni cijelu situaciju Putinu.

>> I Kina se protivi američkom proturaketnom štitu

Bush je dodao da češki narod neće trebati birati hoće li biti
prijatelj Sjedinjenih Država ili Rusije. "Može biti oboje", rekao je.

"Naglasili smo našem gostu da je vrlo važno dobiti maksimalnu potporu za taj projekt u Češkoj koja je vrlo osjetljiva na takva pitanja", rekao je Klaus.

Prema posljednjem istraživanju javnoga mnijenja, 60 posto Čeha protivi se postavljaju američke proturaktne baze u vojnoj zoni Brdy jugozapadno od Praga.

Američki predsjednik će iz Češke otputovati u Njemačku gdje ga očekuje sudjelovanje na summitu skupine G8, a nakon toga će nastaviti europsku turneju u sklopu koje će posjetiti Poljsku, Italiju Bugarsku i Albaniju.