Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush i drugi svjetski čelnici osudili ubojstvo Benazir Bhutto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush i drugi svjetski čelnici oštro su osudili u četvrtak ubojstvo pakistanske oporbene čelnice Benazir Bhutto, javljaju svjetske novinske agencije.

- Sjedinjene Države snažno osuđuju ovaj kukavički čin krvoločnih ekstremista koji pokušavaju potkopati pakistansku demokraciju. Oni koji su počinili ovaj zločin moraju biti izvedeni pred lice pravde, rekao je Bush u izjavi za novinare na svom ranču u Texasu.

Pročitajte i ovo George H. W. Bush (Foto: AFP) BIVŠI PREDSJEDNIK SAD-a Dan nakon sprovoda supruge Barbare: George H. W. Bush hitno hospitaliziran Slika nije dostupna U državnom zrakoplovu FOTOGRAFIJE KOJE SE RIJETKO VIDE: Ležerno druženje predsjednika

Bush planira nazvati pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa kasnije u četvrtak, priopćila je Bijela kuća.

Vijeće sigurnosti UN-a održat će konzultacije kasnije u četvrtak povodom ubojstva pakistanske oporbene čelnice s kojih se očekuje službeno priopćenje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel najoštrije je osudila "gnjusan teroristički napad" u kojem je ubijena bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade.

Merkel je bila "šokirana i užasnuta tom viješću" i izrazila je svoju duboku sućut obitelji i prijateljima Bhutto, rekao je glasnogovornik.

Prema njezinim riječima, "atentat dva tjedna prije važnih
parlamentarnih izbora također je imao za cilj stabilnost i
demokratski proces u Pakistanu".

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je da je smrt Bhutto "težak udarac" svakome tko se bori za demokraciju u Pakistanu.

Kinu je "šokiralo ubojstvo pakistanske oporbene čelnice Benazir Bhutto i snažno osuđuje taj teroristički napad", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio je šok i bijes zbog ubojstva Bhutto nazvavši ga "napadom na stabilnost" u Pakistanu.

- Snažno osuđujem taj zločin i pozivam da se počinitelji izvedu pred lice pravde što je prije moguće, rekao je Ban.

Ban je također pozvao na smirenost i suzdržavanje "u ovom teškom trenutku".

Britanski premijer Gordon Brown rekao je da se ekstremistima ne smije dozvoliti da ubiju demokraciju u Pakistanu.

- Ona je riskirala sve u svom pokušaju uspostave demokracije u Pakistanu, a ubile su je kukavice koje se boje demokracije, kazao je.

- Ovaj zločin osnažuje našu odluku da teroristi neće pobijediti tamo, ovdje ili bilo gdje na svijetu i mi ćemo raditi sa svima u
pakistanskoj zajednici u Britaniji i posvuda u svijetu kako bi mogli imati miran, siguran i demokratski Pakistan, istaknuo je Brown.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik "šokirana je i ogorčena" zbog ubojstva Bhutto.

Tim "barbarskim činom" Pakistan je "izgubio hrabrog borca za povratak zemlje u pluralističku demokraciju", istaknula je Plassnik dodajući da je ovo ubojstvo izravan napad na pakistansku sigurnost i put prema demokraciji.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić osudio je ubojstvo bivše pakistanske premijerke i izrazio žaljenje zbog stradanja nedužnih ljudi u političkim obračunima.

- To ubojstvo za svaku je osudu i žaljenje, kazao je Komšić
novinarima u Sarajevu komentirajući vijesti o atentatu prispjele iz Pakistana.

Turska se također pridružila osudama atentata.

- Turska, koja smatra terorizam zločinom protiv čovječnosti bez obzira koji mu je izvor ili motiv, snažno osuđuje taj užasan teroristički napad, navodi se u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene