Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Austriji

Buknula virusna zaraza koja pogađa djecu: U nekoliko dana 20 novih slučajeva, pune se kreveti na pedijatriji

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Grazu je buknula zaraza ospica. Zabilježeno je više od 20 slučajeva, gradske vlasti pozivaju na cijepljenje.

U austrijskom gradu Grazu i okolnim mjestima posljednjih je dana zabilježeno više od 20 slučajeva ospica. Šestero djece liječi se na pedijatrijskoj klinici, a u ovom glavnom gradu Štajerske i jednoj od omiljenih turističkih i šoping destinacija Hrvata, gradske vlasti su pozvale na cijepljenje protiv ospica djecu koja dosad nisu cijepljena.

Ernst Eber, voditelj pedijatrijske klinike, pojasnio je da su djeca koja su smještena u u bolnici, stara od jedne do jedanaest godina, što znači da su već mogla biti cijepljena protiv ove bolesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija POVEĆAVA SE BROJ ZARAŽENIH Što je marburški virus? Vrlo je zarazan, stopa smrtnosti ide i do 88 posto, a ovo su simptomi bolesti

Pročitajte i ovo Pedijatar: Ilustracija - 5 Komplikacije su rijetke Raste broj mališana oboljelih od jedne zarazne bolesti, posebno se širi među vrtićkom djecom: Pedijatrica otkriva koji su prvi simptomi

U Austriji se cijepljenje protiv ospica, zaušnjaka i rubeole preporučuje u dobi od deset mjeseci, pišu 24ur.

"Nekoliko djece primljene u bolnicu bilo je ozbiljno ugroženo i stavljeni su na kisik", objasnio je Eber i naglasio kako im je cilj posebno zaštititi bebe mlađe od devet mjeseci koje još ne mogu biti cijepljene, ali su bile u kontaktu s osobama zaraženim ospicama.

Zdravstvene vlasti u Grazu su do sada zabilježile 17 potvrđenih slučajeva ospica, a strahuje se da ih ima više jer je inkubacija od sedam do deset dana. Otvoreni su dodatni termini za besplatno cijepljenje za djecu koja još nisu cijepljena protiv ove opasne bolesti.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene