Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija na Floridi

Dječak (11) je ozlijedio nogu na traci za trčanje pa se zarazio "bakterijom koja proždire meso"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Jedanaestogodišnji dječak preminuo je zbog infekcije "bakterijom koja proždire meso". Do infekcije je došlo nekoliko dana nakon što je ozlijedio nogu na traci za trčanje.

Jesse Brown iz Winter Parka na Floridi izvrnuo je gležanj i ogrebao nogu. Vrlo brzo, ozljeda i otvorena rana prerasle su u smrtonosnu infekciju "bakterijom koja proždire meso", streptokokom grupe A.

Jesse je bio učenik petog razreda, volio je voziti motocikl i bio je zdrav i aktivan. Nakon ozljede, kada su njegovi roditelji vidjeli da je Jessejeva noga prekrivena tamnocrvenim i ljubičastim mrljama, prevezli su ga u lokalnu bolnicu.

Liječnik je 11-godišnjaku dijagnosticirao streptokok grupe A. Infekcija je prouzročila oticanje dječakova mozga. Unatoč svim naporima medicinskih stručnjaka, za njega nije bilo spasa, piše Fox35.

"Cijela mu je noga bila prekrivena mrljama, ljubičasta, crvena, izgledalo je gotovo poput modrica", rekla je Jessejeva sestrična, Megan Brown.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podaci HZJZ-a Hrvatsku pogodila bakterijska infekcija, umrle četiri osobe: Poznato koji su simptomi i kako se liječi

"Rekli su da ga je infekcija vjerojatno napala nakon što je iskrenuo gležanj. Vrlo brzo je oslabio. Nisam mogla vjerovati. Ovo se nije smjelo dogoditi našoj obitelji, nevjerojatno je da ga je bolest ubila u samo nekoliko dana", dodala je.

Oko 14.000 do 25.000 slučajeva streptokoka A bilježi se svake godine u SAD-u. Prema podacima Centra za kontrolu bolesti, između 1500 i 2300 oboljelih umire od bakterijske infekcije svake godine.

Od blage infekcije do smrtonosnog oboljenja

Streptokok grupe A (skraćeno strep A) može prouzročiti infekcije različite težine. Bakterije se obično nalaze u grlu i na koži, a neki ljudi nemaju simptome.

Infekcije uzrokovane streptokokom A kreću se od lakših bolesti do ozbiljnih i smrtonosnih bolesti što uključuje i kožnu infekciju impetigo, šarlah i strep grla.

Iako je velika većina infekcija relativno blaga, ponekad bakterije uzrokuju bolest koja se naziva invazivna streptokokna bolest skupine A u kojoj bakterije prodiru u dijelove tijela, poput krvi, dubokih mišića ili pluća.

Pročitajte i ovo Ilustracija Širenje infekcije Smrtonosna bakterijska zaraza odnijela živote najmanje 30 djece: "Važno je izbjegavati kontakt s drugim ljudima..."

Dva najteža, ali rijetka oblika invazivne bolesti su nekrotizirajući fasciitis i sindrom streptokoknog toksičnog šoka. Nekrotizirajući fasciitis poznat je i kao "bolest koja jede meso" i može se pojaviti ako se rana inficira.

Sindrom streptokoknog toksičnog šoka brzo je napredujuća infekcija koja uzrokuje nizak krvni tlak/šok i oštećenje organa kao što su bubrezi, jetra i pluća, a ima visoku stopu smrtnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene