Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komplikacije su rijetke

Raste broj mališana oboljelih od jedne zarazne bolesti, posebno se širi među vrtićkom djecom: Pedijatrica otkriva koji su prvi simptomi

Aktualno Galerija Pedijatar: Ilustracija - 1 Pedijatar: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pedijatar: Ilustracija - 2 Pedijatar: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pedijatar: Ilustracija - 3 Pedijatar: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pedijatar: Ilustracija - 4 Pedijatar: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Pedijatar: Ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
U Hrvatskoj raste broj oboljelih od šarlaha, posebice među djecom vrtićke dobi. Bolest prate grlobolja, osip i visoka temperatura. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Broj oboljelih od šarlaha u Hrvatskoj raste. Od 1. rujna zabilježeno je 1289 oboljelih, od kojih je 305 u siječnju. U odnosu na godine prije pandemije, ističu epidemiolozi, broj zaraženih je veći. Napominju kako zasad situacija još nije zabrinjavajuća. Jedan od razloga povećanja broja oboljelih od šarlaha istaknula je epidemiologinja Jasna Valić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka Goran Tešović, infektolog cirkulira u populaciji Bebe zaražene enterovirusom u bjelovarskoj bolnici stabilno: "Virus je u prethodnih nekoliko mjeseci izazvao teže infekcije"

"Dvije godine bili smo pod maskama, u lockdownu, na fizičkoj distanci i nije bilo te cirkulacije koja je neophodna. Jer ta bakterija, osim što izaziva bolest, stvara i imunitet", dodaje.

Bolest je to koja pogađa uglavnom manju djecu pa u zimskim mjesecima zaraza bukti u vrtićima. Šarlah se prenosi kašljem, govorom, ali i kontaktom.

"Važno je za prevenciju provjetravanje i pranje ruku, izolacija i liječenje oboljelih", objašnjava epidemiologinja Tatjana Nemeth Blažić.

Nakon kratkog inkubacijskog razdoblja od tri do pet dana izloženosti, javljaju se i prvi simptomi.

"Obično počne temperatura s jakom grloboljom i drugi, treći dan nastane sitni točkasti osip. Na početku jezik bude bijelo obložen, a kasnije malinasti", tvrdi pedijatrica Deni Momić.

Liječi se antibiotikom, a komplikacije su iznimno rijetke. Dok broj oboljelih od šarlaha raste, gripa polako usporava. Iako još uvijek nema pada broja oboljelih, dobro je, kažu epidemiolozi, što broj ne raste.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene