Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel liječnika

Ambulante u susjedstvu pune pacijenata: Djeca su posebno pogođena, pedijatri poslali važno upozorenje

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ambulante u BiH pune su pacijenata, što liječnike ne čudi jer je sezona prehlada i gripe, a naviše je pacijenata s respiratornim infekcijama. No zabrinjavajuća je pojava streptokoknih infekcija i ospica.

Promjenjivo vrijeme tradicionalno uzrokuje sve slabiji imunitet, a velike gužve ambulantama u BiH uglavnom stvaraju pacijenti s respiratornim infekcijama. No liječnici i pedijatri upozoravaju na sve veću raširenost streptokoknih infekcija, a djeci posebno prijete i vrlo zarazne i opasne ospice.

"Ono što je dobro i ohrabrujuće je da pacijenti rijetko imaju komplikacije. Međutim, nažalost imamo grupe pacijenata, to su djeca, stariji, bolesni, iznemogli, imuno kompromitirani, kod kojih se razviju teže kliničke slike i neophodno je da te pacijente uputimo na bolničko liječenje", rekla je direktorica banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović za N1.

Pročitajte i ovo Preduge liste čekanja na zdravstvene preglede: Ilustracija - 3 Problem lista čekanja Put do pregleda duži od 760 dana: Pacijenti se zbog teškoća javljaju udrugama diljem Hrvatske

Osim virusnih prehlada i gripe, koji su karakteristični za ovo razdoblje godine, povećan je i broj streptokoknih infekcija.

"Otprilike to imamo svake četiri godine. Međutim, ove godine, kao rijetko koje godine, imamo sve na broju i onda se događa da se naš imunološki sustav, naše epitelne stanice gornjih dišnih puteva, sinusa, usta, ždrijela, ne mogu oporaviti. Treba tri tjedna da se oporave, ali u međuvremenu dobiju neku drugu infekciju", rekao je epidemiolog Ednan Drljević.

Pročitajte i ovo Ilustracija POOŠTRENE MJERE Širi se virusna zarazna bolest koja posebno pogađa djecu: Potvrđen prvi slučaj u još jednome gradu u susjedstvu

Pedijatri upozoravaju da prijeti i opasnost od ospica jer u Srbiji raste broj oboljele djece. Virus se vrlo lako prenosi, a komplikacije mogu biti izrazito opasne.

"Komplikacije i problemi su upala srednjeg uha, upala pluća, upala moždane ovojnice, a posljedice koje se mogu pojaviti desetak godina nakon preležanih ospica. Jedna vrlo složena klinička slika, koja je vrlo teška za liječenje", rekao je pedijatar Dragan Đokanović.

Pročitajte i ovo Ilustracija NA UDARU I DJECA I ODRASLI Proglašena epidemija u susjedstvu! Vratila se iskorijenjena zarazna bolest, stručnjaci objašnjavaju kako je prepoznati

Kao jedino rješenje nameće se prevencija. Pedijatri pozivaju na cijepljenje djece i kako navode, nekada postoje trenuci kada se može čekati, no ovaj to nije ovaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene