Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bugarska i Rumunjska članice EU od 1. siječnja 2007.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Europske unije podržali su u Luxembourgu preporuku Europske komisije da Bugarska i Rumunjska od 1. siječnja sljedeće godine postanu punopravne članice EU-a.

"Vijeće EU-a izražava dobrodošlicu Bugarskoj i Rumunjskoj, kao članicama Unije od 1. siječnja 2007. godine", kaže se u izjavi koju su ministri EU-a u usvojili na sastanku u Luxembourgu. Time je formalno potvrđen njihov ulazak od početka sljedeće godine.

Pročitajte i ovo NATO Ciljevi su u Ukrajini NATO: "Pad ruskog drona u Rumunjskoj nije namjerni napad" Rumunjska policija, ilustracija POTRAGA ZA TIJELOM Strava u Rumunjskoj: Pronašli izgrizenu ruku kraj rijeke, doznali da je riječ o ubojici

Europska komisija je 26. rujna preporučila da Bugarska i Rumunjska uđu u EU-u od početka sljedeće godine, s tim da će reforme koje moraju obaviti biti pod strogim nadzorom.

Prema pristupnom sporazumu, koji su te dvije zemlje potpisale s EU-om, EU je mogla odgoditi njihov ulazak na godinu dana ako ne budu potpuno spremne.

Vijeće je pozvalo dvije zemlje da nastave s reformama te pozdravilo namjeru Europske komisije da nadzire provedbu reformi pravosuđa, borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, što se smatra najvećim nedostacima tih zemalja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene