Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"ali nismo zaboravili ljude"

Nakon napada talibana Britanija prekida evakuaciju civila iz Afganistana: "Imamo čistu savjest"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osoblje uključeno u evakuaciju što većeg broja ljudi iz Kabula nakon talibanskog osvajanja vlasti učinilo je najbolje što je moglo u teškim okolnostima, rekao je civilni predstavnik NATO-a u Afganistanu u subotu, na dan kada je Velika Britanija objavila da prekida evakuaciju civila iz zemlje.

"Imamo čistu savjest, jer s tim što smo imali učinili smo najbolje što smo mogli u takvim okolnostima“, rekao je talijanski diplomat Stefano Pontecorvo pri povratku u Rim.

Pročitajte i ovo Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku Vozilo talijanske policije Velika racija Talijanska policija uhitila 55 mafijaša: Pogledajte na što su iskoristili ilegalno zarađen novac

Pontecorvo je Afganistan napustio u petak zadnjim talijanskim letom. Naglasio je kako su uključeni u operaciju evakuacije prešli granicu nemogućega da izvuku sve.

"Neki od njih su ostali, ali nismo ih napustili i učinit ćemo sve što možemo da ih vratimo doma", rekao je novinarima.

Talijanski vojni zrakoplovi su do 27. kolovoza iz države evakuirali više od 4800 Afganistanaca, uključujući 1400 djece, objavilo je talijansko ministarstvo obrane.

Ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio pohvalio je talijanske diplomate i vojsku zbog njihova doprinosa evakuaciji civila.

"Evakuirali smo više afganistanskih državljana od bilo koje članice Europske unije", rekao je šef diplomacije.

Britanski veleposlanik u Afganistanu Laurie Bristow izjavio je u subotu da je došao trenutak da se prekine zračni most kojim je u posljednja dva tjedna evakuirano gotovo 15.000 Afganistanaca i britanskih državaljana.

"Došlo je vrijeme da zaključimo ovu fazu operacije, ali nismo zaboravili ljude koji još žele otići i učinit ćemo sve da im pomognemo", priopćio je Bristow.

Nijedan britanski zrakoplov namijenjen isključivo evakuaciji civila neće polijetati iz Kabula, ali letovi za britanske vojnike i manji broj Afganistanaca će se nastaviti, objavilo je britansko ministarstvo obrane.

Televizija Sky News izvijestila je da je posljednji britanski zrakoplov s civilima napustio Kabul u noći na subotu.

Američko veleposlanstvo u Kabulu zatražilo je u petak od američkih državljana da hitno napuste područje oko zračne luke u Kabulu zbog sigurnosti, dan nakon smrtonosnog napada.

"Američki građani koji se nalaze u ovom trenutku kod ulaza Abbey, Istočnog ulaza, Sjevernog ulaza i ulaza novog ministarstva unutarnjih poslova trebaju odmah otići", objavila je ambasada na svojoj internetskoj stranici bez dodatnih pojašnjenja.

Uoči napada u četvrtak, objavljeno je slično upozorenje.

Ranije u petak, glasnogovornik ministarstva obrane John Kirby izjavio je da je evakuacija suočena s "neposrednim i uvjerljivim prijetnjama".

To upozorenje objavljeno je dan nakon napada Islamske države u kojem je poginulo 85 ljudi, među kojima 13 američkih vojnika.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki ocijenila je da je još jedan napad "vjerojatan", navodeći stručnjake za sigurnost. Dani koji slijede bit će "dosad najopasnije razdoblje", dodala je.

Evakuacije s kabulskog aerodroma se nastavljaju, nekoliko dana uoči roka za povlačenje američkih snaga 31. kolovoza.

Dosad je iz Afganistana izvučeno više od 100.000 ljudi, ali više tisuća ih je i dalje u zračnoj luci.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene