Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer David Cameron sastat će se u utorak s čelnicima Europske unije prvi put nakon što su britanski birači izglasali izlazak Velike Britanije iz Unije.


Britanski premijer David Cameron danas stiže u Bruxelles na razgovor s čelnicima EU o posljedicama Brexita i o svemu što predstoji. Logično je očekivati da će ga čelnici EU-a pozvati da Ujedinjeno Kraljevstvo što prije službeno zatraži izlazak iz EU-a budući da su Britance na isto u proteklih nekoliko dana i individualno pozvali gotovo svi šefovi zemalja članica. Angela Merkel im je čak i poručila kako neće biti nikakvih neformalnih razgovora te da razgovarati i pregovarati mogu tek kad Britanci aktiviraju članak 50. Lisabonskog ugovora.

Vezani članci Ilustracija Nakon Brexita EU jači nego ikad: Anketa pokazala dramatičan pad broja građana koji žele napustiti Uniju Slika nije dostupna Europski parlament odredio svoje uvjete za pregovore o Brexitu

David Cameron je pak jasno dao do znanja da će taj posao prepustiti svom nasljedniku, ali realno, Britanci ne žele aktivirati izlazak dok ne vide detalje budućeg odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije. Jasno je da je izglasavanje izlaska zatekao nespremne i sam vrh države.

Prema članku 50 Lisabonskog ugovora, zemlja koja odluči napustiti EU-u dužna je službeno obavijestiti ostale članice i nakon toga počinje teći dvogodišnji rok za pregovore. Međutim, u ugovoru ne stoji u kojem vremesnkom roku ta zemlja mora poslati službenu obavijest.

I upravo zbog tog šturog članka sama procedura mogla bi se odužiti na, kako kažu neki stručnjaci, 10 godina.

Državni tajnik George Osoborne jutros je za britanske medije potvrdio kako se neće raditi hitni proračun, ali da će u narednim mjesecima biti potrebno povući određene poteze u vidu povećanja poreza, ali i novih rezova.

'Život neće biti ružičast kao što bi bio u Europskoj uniji', kaže Osborne koji ne krije nezadovoljstvo ishodom referenduma i dodaje kako su plan za izlazak morali stvoriti oni koji su se zalagali za Brexit, a ne oni koji su britanski put željeli nastaviti u Europskoj uniji. 'Ujedinjeno Kraljevstvo bit će siromašnije nakon Brexita', zaključio je.

Dodajmo a europskim su burzama cijene dionica skočile više od 2 posto, nakon oštrih gubitaka posljednjih dana, jer se tržišta smiruju nakon šoka izazvanog odlukom Britanaca o napuštanju Europske unije.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju