Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bjelorusija, zemlja koju Zapad optužuje za kršenje ljudskih prava, povukla je u petak svog veleposlanika iz Sjedinjenih Država i zatražila da američki veleposlanik napusti Minsk.


Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo kako je poduzelo određene korake nakon što je Washington nametnuo nove sankcije bjeloruskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji Belneftekhim.

Vezani članci Aleksandar Lukašenko Iznenada i bez najave: Aleksandar Lukašenko prisegnuo za novi predsjednički mandat, Bjelorusiji prijete sankcije Bjeloruske snage počele privoditi prosvjednike u Minsku Kaos na ulicama Minska: Muškarci u uniformama i s fantomkama privode prosvjednike

"Jedan od tih koraka je povlačenje bjeloruskog veleposlanika u Washingtonu na konzultacije", rekao je glasnogovornik ministarstva Andrej Popov. "Istodobno i u istom cilju Bjelorusija traži da američki veleposlanik napusti zemlju".

Jedan dužnosnik američkog veleposlanstva u Minsku je rekao da diplomati do sada nisu o tome primili informaciju od bjeloruskih vlasti.

Washington je prošle godine nametnuo sankcije Belneftekhemu zabranivši Amerikancima da posluju s bjeloruskom naftnom tvrtkom i zamrznuvši sva sredstva te tvrtke na američkom teritoriju. Popov je rekao da su nove kaznene mjere SAD-a već u provedbi.

"Već dulje vrijeme Bjelorusija je poduzimala niz dosljednih koraka kako bi normalizirala odnose s Europskom unijom i Sjedinjenim Državama. Jedan od sudionika u tom procesu, Sjedinjene Države, uveo je nove restriktivne mjere", rekao je Popov.