Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji posla

Otkrivene tajne Kim Jong Unovih špijuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kim Dong-shik za CNN je ispričao detalje svog posla za koji je odabran još u srednjoj školi.

Gledajući otrovne olovke i oružje koje izbacuje plamen, mnogi bi mogli pomisliti da se nalaze na setu filma o Jamesu Bondu. No, ta oružja su stvarna i još uvijek su dio arsenala sjevernokorejskih špijuna. Agenti iz najizoliranije države na svijetu nisu stvar prošlosti, rekao je muškarac koji tvrdi da je njegov posao nekada bio inflitrirati se u Južnu Koreju u sklopu misije Kimovog režima.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta" Kim Jong Un - 2 Jeziva poruka "Rat je neizbježan": Kim Jong-un poručio da nema izbora te naredio vojci da pripremi nuklearne bombe, ako budu potrebne

Kim Dong-shik rekao je za CNN da je za posao odabran dok je bio u srednjoj školi. Poslan je na četiri godine na specijalizirano sveučilište gdje je naučio razne vještine, među kojima su borilačke vještine, ronjenje i izrada eksploziva.

Krenula su šuškanja: Čega se to Kim Jong Un boji?

Tek godinu dana nakon što je u potpunosti istreniran rečeno mu je za što je odobran.

'Kada mi je rečeno da ću biti špijun bio sam zapanjen. U prošlosti je bilo mnogo nesreća sa špijunima. Mnogi koji su poslani u Južnu Koreju su poginuli pa sam pretpostavio da ću umrijeti', rekao je Kim i dodao da je fizički trening bio samo dio obuke.

Ključ je bio u psihološkoj pripremi.

'Učili su nas da budemo spremni umrijeti za Kimov režim, a ako nas uhvate da osiguramo da nas ne odvedu žive', ispričao je.

Nije uspio počiniti samoubojstvo

Kima su južnokorejski dužnosnici upucali 1995. godine dok je bio na misiji u Seulu, tako da nije mogao počiniti samoubojstvo.

Tvrdi da je cijela njegova obitelj u Sjevernoj Koreji pogubljena što je bila kazna za njegov neuspjeh u ispunjavanju zadatka. Njegove tvrdnje nije moguće provjeriti obzirom na tajnovitost Sjeverne Koreje.

Nema tolerancije: Zbog ovih 20 'zločina' u Sjevernoj Koreji gubi se glava

Kim se prisjetio da je njegova prva misija u Južnoj Koreji 1990. bila vratiti agenta imena Lee koji je u toj zemlji radio već neko vrijeme. Sa zapovjedništvom se u to vrijeme komuniciralo putem kratkovalnog radija, a Kim pretpostavlja da su današnje metode daleko sofisticiranije.

Bivši član elite Kang Myong-do rekao je rekao je da sjevernokorejski špijuni rade u zemljama diljem svijeta, uključujući i SAD. Jedan od glavnih zadataka im je zaposliti Amerikance korejskog podrijetla koji su naklonjeni Sjevernoj Koreji.

Tri taktike

'Koriste tri različite vrste taktika. Prva je da im daju besplatne vize za Sjevernu Koreju, druga da im daju pristup poslovanju i zaradi u toj zemlji, a treća je privlačenje pomoću žena', rekao je.

Zaspao na sastanku s Kim Jong Unom, pa pogubljen raketnim bacačem

Kang kaže da je radio u Diviziji za razvoj ujedinjenja 1984. godine, a jedna od nadležnosti tog odjela bilo je slanje špijuna u SAD, Južnu Koreju i Japan. Tvrdi da jedinica postoji i danas.

Tvrdi da špijuni i inteligencija koju pružaju igraju veliku ulogu u održavanju režima Kim Jong Una. To uvjerenje dijeli i Kim Dong-shik koji kaže da špijuni u Sjevernoj Koreji imaju jako dobar tretman.

'Špijune se tretira na istoj razini kao generale, njihova edukacija na sličnoj je, visokoj razini. Zato je pošteno reći da Sjeverna Koreja špijune smatra vrlo važnima', zaključio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene