Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bijela kuća o budućoj suradnji Bush-Medvedev

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush raduje se budućoj suradnji s novoizabranim ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvedevom na brojnim područjima od obostranog interesa dviju zemalja, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Bijele kuće.

"Dimitri Medvedev je sada izabrani predsjednik Rusije. Predsjednik Bush se raduje suradnji s njim. U našem je obostranom interesu da SAD i Rusija nastave suradnju u brojnim područjima, uključujući borbi protiv širenja oružja za masovno uništenje, terorizma i transnacionalnog kriminala", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe u zrakoplovu Air Force One, na povratku Busha iz Teksasa u Washington.

Pročitajte i ovo David Cameron i Penny Wong Jačanje suradnje Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije" Ilustracija Bliži se rok Šef WHO-a upozorio na rok za dogovor o pandemijama: "Buduće generacije ovo nam možda neće oprostiti"

On je izrazio očekivanje da će "predsjednici Bush i Medvedev idućih dana imati priliku za razgovor", prema transkriptu koji je objavila Bijela kuća.

Glasnogovornik Johndroe izbjegao je odgovoriti na pitanje misli li Bush da su jučerašnji izbori u Rusiji bili "slobodni i pošteni".

"Mislim da je stajalište SAD-a u razdoblju prije izbora bilo jasno. No sada ćemo vas uputiti na izborne promatrače koji su već dali neke komentare o izborima i još to prate. Pričekat ćemo i vidjeti što će ti promatrači reći o izborima", rekao je Johndroe.

Američki tisak u izvješćima o ruskim izborima ističe kako su prošli bez neizvjesnosti i elemenata natjecanja.

"Rusi su dali premoćnu pobjedu Medvedevu na nedjeljnim izborima, usprkos kampanji bez sjaja koja je više sličila krunidbi nego natjecanju, od trenutka kada je predsjednik Vladimir Putin u prosincu 2007. predstavio Medvedeva kao svog nasljednika", piše The Washington Post.

Post navodi da je Medvedev imao tri "anemična" protukandidata s kojima nikada nije imao priliku raspravljati i koji su utišani uz "zaglušujuće medijsko bubnjanje da je Medvedev 'Putinov izbor' i da će osigurati nastavak predsjednikove popularne politike".

The New York Times navodi da je "uvjerljiva pobjeda Medvedeva režirana iz Kremlja". Oko rezultata izbora nikada nije bilo dvojbe, ali zato postoji puno dvojbi oko uloge Medvedeva, budući da čovjek koji ga je 'blagoslovio', predsjednik Vladimir Putin, namjerava ostati u vlasti, ističe list.

Putin je prema NY Timesu već naznačio da namjerava proširiti ovlasti premijera, koji je do sada imao čisto administrativnu ulogu. Medvedev (42) bit će najmlađi ruski čelnik od cara Nikolaja II kada položi prisegu 7. svibnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene