Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratni zapovjednik

BiH: Zapovjednik specijalne postrojbe optužen za zločine nad Hrvatima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv ratnog zapovjednika elitne postrojbe Armije BiH Zulfikara Ališpage, kojega se tereti za zločine počinjene nad Hrvatima u mjestu Trusina na područje sjeverne Hercegovine, priopćeno je iz tužiteljstva.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH naveo je da je Ališpago kao zapovjednik imao stvarni nadzor nad pripadnicima postrojbe 'Zulfikar' te da nije kaznio počinitelje zločina.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Ališpago je optužen za ratni zločin počinjen na području sela Trusina, u općini Konjicu, 16. travnja 1993. godine, kada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, od čega 19 civila i tri vojnika HVO-a koji su se prethodno predali. Pritom su ranjene četiri osobe među kojima i dvoje djece.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH početkom veljače uhitili Ališpagu, koji se od tada nalazi u pritvoru.

Tužiteljstvo je ranije podiglo optužnicu protiv Ališpagina zamjenika Nihada Bojadžića koji je aktivni brigadir Oružanih snaga BiH te trojice bivših pripadnika postroje Zulfikar Mensura Memića, Dževada Salčina i Senada Hakalovića. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene