Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezultat istrage

BiH: Dodikov lobist za 'reviziju' Srebrenice pod optužbom za prijevaru i utaju poreza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lobist kojega su vlasti Republike Srpske angažirale kao bi osporile sudski potvrđene činjenice o genocidu nad Bošnjacima, počinjenom u Srebrenici 1995., suočio se s optužbama za utaju poreza i prijevaru nakon što je provedena istraga o ugovorima koje je sklapao, potvrđeno je u utorak iz banjolučke policije.

Policijska glasnogovornica Mirna Miljanović kazala je novinarima kako je prijava rezultat istrage u kojoj je sudjelovala i Porezna uprava, a utvrđeno je kako je prijavljeni Stefan Karganović oštetio entitetski proračun za iznos veći od 104 tisuće konvertibilnih maraka (oko 53 tisuće eura) jer nije platio porez na zaradu koju je osobno ostvario, niti na ugovore o djelu što ih sklapao s drugim osobama.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Brz odgovor Dodikov sin o tome da je dobio hrvatsko državljanstvo: "Vidim da sam postao hrvatski državljanin..." Milorad Dodik Okrivili agenciju Dodikovo ministarstvo priznalo pogrešku: Kao žrtvu Oluje stavili djevojčicu iz Srebrenice

Karganović je povjesničar srpskog podrijetla koji živi u SAD-u, a od 2008. postavljen je na čelo udruge pod nazivom "Povijesni projekt Srebrenica", čije je formalno sjedište u Nizozemskoj, a financirana je iz različitih izvora, no najvećim dijelom sredstvima koja je osiguravala vlada RS.

Iz izvješća Ministarstva financija RS može se vidjeti da je, primjerice, u razdoblju od 2007. do 2009. iz entitetskog proračuna, za rad udruge koju je vodio Karganović, izdvajano po 400 tisuća eura na godišnjoj razini. To su godine u kojima je na čelu vlade bio Milorad Dodik, sadašnji predsjednik RS.

Dodik je novac za Karganovićevu organizaciju osigurao nakon što je objavio kako će njegova vlada "povući suglasnost" na ranije izvješće RS kojim su vlasti tog entiteta 2004. potvrdile da je u Srebrenici 1995. ubijeno više od sedam tisuća Bošnjaka, kao i da su taj zločin počine vojska i policija bosanskih Srba. Sadašnji predsjednik RS otvoreno je najavljivao kako kani učiniti sve da se revidiraju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kojima je potvrđeno da je masovno ubojstvo i progon Bošnjaka Srebrenice bilo kazneno djelo genocida.

"Tvrdnja da je, suprotno odredbama međunarodnog ratnog prava, u razdoblju poslije 11. srpnja 1995. strijeljano osam tisuća muškaraca i dječaka je bez ikakve činjenične osnove i kao takva nedokazana. Iza ove dvije konstatacije stojimo ja i 'Povijesni projekt Srebrenica'", izjavio je Karganović 2013. u polemici s bošnjačkih udrugama čiji su predstavnici najavili podnošenje tužbe protiv Dodika zbog njegovih opetovanih istupa kojima je nijekao počinjenje genocida u Srebrenici.

Karganović je provladinim medijima u RS godinama bio omiljeni sugovornik, koji je gorljivo branio Dodika od svih kritika. Tako je tvrdio kako je Dodik na meti scenarista "narančaste revolucije", smišljene da ga uklone s vlasti poput nekadašnjeg predsjednika Ukrajine.

Svo to vrijeme oporbene stranke su upozoravale kako Dodik financirajući Karganovića zlorabi proračunski novac. Procjena je kako je, temeljem političkog pokroviteljstva, Karganović iz proračuna RS od 2008. do 2014. dobio najmanje 1,9 milijuna konvertibilnih maraka (nešto manje od milijun eura).

Mediji u BiH ranije su objavili kako je Karganović zapravo prevarant koji se još 1973. lažno predstavljao kao "jugoslavenski grof", a u Chicagu, gdje je tada živio, proglasio se i konzulom Tonge, bez znanja vlasti te polinezijske kraljevine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene