Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni događaj

Benedikt XVI i papa Franjo služit će misu na kojoj će svetima biti proglašeni Ivan XXIII. i Ivan Pavao II.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon odstupanja u veljači 2013. Benedikt XVI je uspostavio srdačnu suradnju s novoizabranim Franjom.

Papa u miru Benedikt XVI. i papa Franjo zajedno će slaviti misu na kojoj će svetima biti proglašeni Ivan XXIII. i Ivan Pavao II. u nedjelju ujutro u Vatikanu, priopćio je u subotu ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice, otac Federico Lombardi.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Opsežno objašnjenje Katolički biskupi protive se blagoslovu istospolnih parova: Vatikan ih pokušao umiriti novim objašnjenjem Papa Franjo na misi Papa uputio važnu poruku: "Trebali bi živjeti svaki dan i svaki trenutak sa zahvalnošću i nadom"

Informacija o dolasku Benedikta XVI. koji živi povučeno u Vatikanu nakon povijesnog odreknuća lani, još nije službeno potvrđena. Njegova nazočnost će dodatno uveličati taj izniman događaj koji bi mogao privući gotovo milijun ljudi.

Neki mediji već govore o "misi četiriju papa" u Bazilici svetog Petra.

Papa Franjo - 'Uskrsli Isuse, prosvjetli mirovne inicijative u Ukrajini'

"Bit će to događaj kakav Rim ne pamti u svojoj povijesti, kanonizacija dvojice papa u nazočnosti dvojice živućih papa", Franje i Benedikta XVI., rekao je u srijedu mons. Liberio Andreatta, ravnatelj vatikanske agencije za organiziranje hodočašća (ORP). No glasnogovornik Svete Stolice nije poslije htio potvrditi Benediktov dolazak, "s obzirom na dob" pape u miru.

Kardinal Joseph Ratzinger, predstojnik Kongregacije za nauk vjere, bio je jedan od najbližih suradnika pape Ivana Pavla II. i sudionik Drugog vatikanskog sabora na kojemu je iznio nove ideje. Poslije je priznao da je taj skup bio najvažniji događaj u njegovu životu na temelju kojega je razvijao svoje teološke zamisli u stotinama tekstova. Koncil je smatrao "obnovom u kontinuitetu" a ne "raskidom" s prijašnjom Crkvom.

Nije lako postati katolički svetac: Skupi postupak ima 5 stupnjeva

Nakon njegova neočekivana odreknuća u veljači 2013. i izbora pape Franje u ožujku te godine, dvojica papa su uspostavila srdačnu suradnju, živeći na nekoliko stotina metara u vatikanskoj državici.

Papa u miru je ostao vjeran svom obećanju da se neće miješati u stvari svog nasljednika, ali je rekao da će uvijek dati savjet ako se to od njega zatraži. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene