Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbor za socijalna pitanja i pravdu belgijskog Senata izglasao je prijedlog da se maloljetnicima koji boluju od neizlječive bolesti pod određenim uvjetima odobri eutanazija, a taj prijedlog o kojem se još mora izjasniti belgijski parlament kritizirale su sve vjerske zajednice.


Na odboru je prijedlog izglasan s 13 glasova za i 4 protiv. U vladi premijera Elia di Rupa nisu svi suglasni s tim prijedlogom. Za prijedlog su glasali flamanski separatisti i zeleni, koji su u oporbi te socijalisti i liberali, koji su dio vladine koalicije, dok su kršćanski demokrati, također dio vladajuće koalicije, glasovali protiv.

Jedanaest godina nakon što je legalizirala eutanaziju za odrasle, Belgija je na korak da postane prva zemlja u svijetu koja uklanja dobnu granicu za eutanaziju. Nizozemska već ima zakon koji dopušta eutanaziju za djecu stariju od 12 godina, a do sada je zabilježeno pet takvih slučajeva od 2002. godine. Belgija bi ovim zakonom otišla korak dalje jer prijedlog zakona ne spominje uopće dob djeteta.

Prema prijedlogu zakona, psiholog mora utvrditi sposobnost djeteta da samo donese odluku o smrti, a njegovu odluku trebaju odobriti roditelji. Protivnici toga prijedloga ističu da je nemoguće utvrditi je li dijete kadro donijeti takvu odluku.

Šesnaest pedijatara nedavno je uputilo otvoreno pismo u kojem ističu da njihovo iskustvo pokazuje da teško oboljela djeca koja nemaju nikakvih izgleda za izliječenje postanu iznimno zrela i da ponekad zrelije razmišljaju 'o životu i smrti od zdravih odraslih'.

Vezani članci Mobitel Zastupnicima poslano važno upozorenje: Ne koristite ovu društvenu mrežu, špijuniraju nas! Slika nije dostupna EUTANAZIJA NAJMLAĐIH: U Belgiji će djeca odlučivati o vlastitoj smrti?

Abdicirao belgijski kralj Albert II., prisegnuo njegov sin Philippe

Čelnici svih vjerskih zajednica u Belgiji sastavili su zajedničko priopćenje u kojem su izrazili 'razočaranje' odlukom senatskog odbora.

'Vjerujemo da su palijativna skrb i sedativi dostojan način da se pomogne djetetu koje umire od bolesti. Nemojmo banalizirati akt smrti jer smo stvoreni za život. Voljeti do kraja traži veliku hrabrost. Okončati život čin je koji ne samo da ubija, nego i razara veze koje postoje u našem društvu, našim obiteljima, koje su žrtve rastućeg individualizma', kaže se u priopćenju koje su potpisali predsjednik Belgijske biskupske konferencije, predstavnici protestanskih crkava, židovske, pravoslavne i islamske zajednice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju