Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 20 godina vladavine

Abdicirao belgijski kralj Albert II., prisegnuo njegov sin Philippe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi belgijski kralj Philippe prisegnuo je u nedjelju pred belgijskim parlamentom, nedugo nakon što je iz zdravstvenih razloga, nakon dvadesetogodišnje vladavine, abdicirao njegov 79-godišnji otac Albert II.

"Kunem se da ću poštivati Ustav i zakone belgijskog naroda, štititi nacionalnu neovisnost i teritorijalnu cjelovitost", rekao je Philippe (53) na nizozemskom, francuskom i njemačkom, trima nacionalnim jezicima, postavši sedmim belgijskim kraljem u povijesti.

"Počinjem vladavinu sa željom da služim svim Belgijcima", rekao je u svom prvom obraćanju javnosti, obećavši "intenziviranje dijaloga" s belgijskim građanima. Belgija je ustavna monarhija u kojoj kralj ima uglavnom ceremonijalnu ulogu. Kralj Philippe (53) školovao se na Oxfordu i Stanfordu. Sa suprugom Mathilde ima četvero djece.

Pročitajte i ovo Kokain, ilustracija Obavještena i hrvatska policija U velikoj zapljeni kokaina u Belgiji uhićen i Zagrepčanin: Diplomirani ekonomist uhvaćen s 2,7 tona droge Ilustracija Vatreni prosvjedi Premijer šokiran podmetnutim požarima u školama: "To našu djecu čini otpornom i temelj je dobrog seksualnog zdravlja"

Albert II. oprostio se pozivom na jedinstvo Belgijanaca

Belgijski kralj Albert II. jučer se oprostio s Belgijancima pozivajući ih da budu 'jedinstveni', s obzirom na duboke podjele između Flamanaca i Valonaca i da se 'ujedine' oko njegova starijeg sina Philippea koji je iza podneva preuzeo prijesto u prigodi nacionalnog praznika.

Nakon dvadesetogodišnje vladavine, Albert II. je jučer održao posljednji govor koji je bio jednostavan, ozbiljan i optimističan. Belgija "s povjerenjem može gledati u budućnost" jer je zadnjih godina "pronašla novu snagu kako na unutarnjem tako i na europskom planu", rekao je u govoru koji je prenosila televizija.

Albert II kojemu je 79 godina, prvi je belgijski monarh koji se odlučio povući i prepustiti prijesto starijem sinu Philippeu (53) usprkos sumnjama koje su se pojavile u javnosti u sposobnost potonjeg da obnaša kraljevsku dužnost.

>> Belgijski kralj Albert II objavljuje da se povlači s trona?

Albert II je u govoru zatražio od Belgijanaca da se "ujedine oko budućeg kralja" i "buduće kraljice Mathilde" te ih pozvao na "djelatnu suradnju" i "potporu". U 10.30 počelo je svečano potpisivanje službenog dokumenta o abdikaciji pred 250 uzvanika okupljenih u palači.

Nešto iza podneva, Philippe je prisegnuo na trima službenim jezicima (nizozemski, francuski i njemački) pred senatorima i zastupnicima. Kako to nalaže tradicija, nosit će vojnu odoru i sjedit će na prijestolu ali neće imati ni krunu i žezlo, kraljevske atribute nepoznate u Belgiji.

Nitko od monarha iz svijeta nije pozvan u skladu "s tradicijom Belgije gdje kralj priseže pred nacijom koju zastupa parlament", rekao je glasnogovornik premijera Elija Di Rupe. (T.Š./D.B./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene