Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je u utorak da drugi paket pomoći Grčkoj otklanja mogućnost bankrota te zemlje, dok predstavnici privatnih vjerovnika tvrde da se još ne može govoriti o prekretnici, nego o jednom do koraka koji trebaju dovesti do povjerenja investitora.


'Dogovor, koji su postigli ministri financija eurozone zatvara vrata bankrotu sa svim teškim socijalnim i gospodarskim posljedicama', izjavio je Barroso u Bruxellesu.

Ministri financija zemalja eurozone u utorak su u Bruxellesu nakon maratonskih pregovora odobrili Grčkoj drugi paket međunarodne pomoći, koji uključuje otpis grčkog duga u vrijednosti od 107 milijardi eura te pomoć od 130 milijardi eura do kraja 2014. Grčka se zauzvrat obvezala provesti bolne mjere štednje i reformirati gospodarstvo.

Zahvaljujući toj pomoći, Grčka će moći podmiriti 14,5 milijardi eura dužničkih obveza koje stižu na naplatu 20. ožujka i time izbjeći bankrot.

>> Grčka vrlo zadovoljna dogovorom o programu pomoći

Vezani članci U hladnjači našli 41 migranta (Foto: AFP) Još jedan šokantan slučaj potresa Europu: U kamionu-hladnjači u Grčkoj pronašli 41 migranta, uhićen vozač Migranti u Grčkoj (Foto: AFP) Grčki parlament usvojio sporni zakon o tražiteljima azila

Ovaj paket otvara mogućnost Grčkoj da 'izgradi novo i održivo gospodarstvo, koje će moći ostvarivati rast i otvarati radna mjesta. Nema alternative fiskalnoj konsolidaciji i strukturnim reformama u Grčkoj, ako želi zadobiti konkuretnost', rekao je Barroso.

Predsjednik Instituta za međunarodne financije (IIF), koji okuplja privatne vjerovnike Charles Dallara ocijenio je da drugi paket pomoći ne predstavlja prekretnicu nego početak uspostave povjerenja kod privatnih investitora.

'Ne bih rekao da je riječ o definitivnoj prekretnici, ali je posijano sjeme za uspostavu povjerenja u eurozonu', rekao je Dallara. (Hina)