Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ipak dobili pozajmicu

Barroso: Otklonjena je opasnost od grčkog bankrota

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je u utorak da drugi paket pomoći Grčkoj otklanja mogućnost bankrota te zemlje, dok predstavnici privatnih vjerovnika tvrde da se još ne može govoriti o prekretnici, nego o jednom do koraka koji trebaju dovesti do povjerenja investitora.

'Dogovor, koji su postigli ministri financija eurozone zatvara vrata bankrotu sa svim teškim socijalnim i gospodarskim posljedicama', izjavio je Barroso u Bruxellesu.

Ministri financija zemalja eurozone u utorak su u Bruxellesu nakon maratonskih pregovora odobrili Grčkoj drugi paket međunarodne pomoći, koji uključuje otpis grčkog duga u vrijednosti od 107 milijardi eura te pomoć od 130 milijardi eura do kraja 2014. Grčka se zauzvrat obvezala provesti bolne mjere štednje i reformirati gospodarstvo.

Zahvaljujući toj pomoći, Grčka će moći podmiriti 14,5 milijardi eura dužničkih obveza koje stižu na naplatu 20. ožujka i time izbjeći bankrot.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku Grčke hitne službe ispred brodarske tvrtke u Ateni Drama u Grčkoj Stravična pucnjava u Ateni: Bivši zaposlenik upao u tvrtku pa ubio tri osobe i presudio sebi

>> Grčka vrlo zadovoljna dogovorom o programu pomoći

Ovaj paket otvara mogućnost Grčkoj da 'izgradi novo i održivo gospodarstvo, koje će moći ostvarivati rast i otvarati radna mjesta. Nema alternative fiskalnoj konsolidaciji i strukturnim reformama u Grčkoj, ako želi zadobiti konkuretnost', rekao je Barroso.

Predsjednik Instituta za međunarodne financije (IIF), koji okuplja privatne vjerovnike Charles Dallara ocijenio je da drugi paket pomoći ne predstavlja prekretnicu nego početak uspostave povjerenja kod privatnih investitora.

'Ne bih rekao da je riječ o definitivnoj prekretnici, ali je posijano sjeme za uspostavu povjerenja u eurozonu', rekao je Dallara. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene