Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforme poslije izbora

Grčka vrlo zadovoljna dogovorom o programu pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki premijer Lucas Papademos izrazio je zadovoljstvo dogovorom eurozone o novom programu pomoći njegovoj zemlji kako bi izbjegla bankrot, istaknuvši da će obećane reforme biti provedene nakon prijevremenih izbora.

‘Vrlo smo zadovoljni’, rekao je Papademos nakon maratonskog sastanka ministara financije eurozone u Bruxellesu koji je trajao 13 sati.

Na sastanku je postignut dogovor o otpisu grčkog duga u vrijednosti 107 milijardi eura te pomoći od 130 milijardi eura do kraja 2014. Grčka se zauzvrat obvezala provesti bolne mjere štednje i reformirati gospodarstvo.

Zahvaljujući toj pomoći, Grčka će moći podmiriti 14,5 milijardi eura dužničkih obveza koje stižu na naplatu 20. ožujka i time izbjeći bankrot. ‘Moramo provesti program u roku i na učinkovit način’, rekao je Papademos.

Sadašnja vlada ‘odlučna je to učiniti i uvjeren sam da će nakon izbora vlada biti jednako tako odlučna provesti program jer je to u interesu grčkog naroda’, dodao je.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Slika nije dostupna U Bruxellesu Ministri financija eurozone raspravljaju o isplati posljednje rate pomoći Grčkoj

>> Ministri financija odobrili Grčkoj paket pomoći

Prijevremeni izbori trebali bi se održati u travnju. Dvije glavne stranke, socijalisti i desna Nova demokracija, obećale su da će ispuniti obećanja i nakon izbora. Neki međutim strahuju što će se dogoditi ako na izborima veliku potporu dobiju ekstremisti, bilo lijevi bilo desni, koji se protive mjerama štednje.

Grčki tisak pozdravio je dogovor eurozone o pomoći Grčkoj, ističući ipak da ga prate teške mjere štednje i stroži nadzor vjerovnika. Dnevni list ‘Ethnos’ (lijevi centar) ističe da će cijena koju će trebati platiti biti visoka, dok je po provladinom listu ‘Ta Nei’ riječ o ‘spašavanju uz uvjete’.

Financijski dnevnik ‘Naftemboriki’ izražava pak sumnje u održivost grčkog duga, koji bi se zahvaljujući novoj pomoći trebao smanjiti na 120,5 posto BDP-a 2020.

‘Čak i ako se sve bude odvijalo kako je previđeno, cijena koju će trebati platiti da bi se provela nova prilika koja nam se nudi bit će visoka’, upozorava Ethnos.

‘U određenoj mjeri odgovornost je isključivo naša’, dodaje, kritizirajući ‘kašnjenja i pogreške’ u provedbi prethodnog programa pomoći dogovorenog u svibnju 2010. i vrijednog 110 milijardi eura. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene