Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odbijanje predsjednika SAD-a Baracka Obame da pročita pisma svog oca, oni koji poznaju prilike, protumačit će odnosom kojeg su njih dvojica imali, odnosno nedostatkom odnosa otac-sin.


Još prije nekoliko godina u Schomburg centru za istraživanje crnačke kulture u SAD-u otkrivena je serija pisama koje je otac sadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame pisao fakultetima na koje je aplicirao. Iako je već tada dobio poziv da ih pročita, američki predsjednik to još nije učinio, piše The New York Times.

Vezani članci Očinski refleksi ''Moj tata je Superman!'' Mnogi klinci to misle, ali jedan ima i dokaz! Napadnuti mladić Jedva izvukao živu glavu: "Stajao sam normalno. Odjednom mi je netko došao s leđa..."

Odbijanje predsjednika SAD-a Baracka Obame da pročita pisma svog oca, oni koji poznaju prilike, protumačit će odnosom kojeg su njih dvojica imali, odnosno nedostatkom odnosa otac-sin. Naime, Obama senior porijeklom je iz Kenije, a u SAD je došao nakon što se izborio za stipendiju studiranja na Havajima.

'Moja je velika želja i ambicija nastaviti studije u Americi', napisao je 1958. u pismu kojim je aplicirao za stipendiju, tada 22-godišnji Barack Obama Senior.

2013. godine Schomburg je pozvao predsjednika Obamu da pročita novootkrivene dokumente koji uključuju više od 20 pisama koje je napisao njegov otac, njegove transkripte sa Sveučilišta na Havajima i Harvardu, preporuke profesora i savjetnika. Tri godine kasnije, njegov sin, još nije odgovorio Centru, pa su ga oni i javno pozvali da pisma pročita kada bude spreman. Iz ureda predsjednika odgovorili su samo kako bi pisma volio pročitati nakon što mu završi mandat u Bijeloj kući.

Američki predsjednik javno je govorio o praznini koju je otac ostavio u njegovom životu. Naime, nakon što je napunio tri godine, otac je ostavio njega i majku na Havajima te se vratio u Keniju. Sina je posjetio još samo jednom i to na mjesec dana kada je mali Barack imao 10 godina. U intervjuu za The New York Times Obama je kazao kako ga je odsutnost oca u životu primorala da se kao tinejdžer bori sa shvaćanjem toga što zači biti muškarac. Osjećaj gubitka i težnje detaljno je opisao i u svojoj knjizi 'Snovi mojega oca'.

Tijekom studiranja na Havajima, Obama senior upoznao je Ann Dunham s kojom se 1960. vjenčao i dobio Baracka, iako je već imao suprugu i dijete u Keniji. U pismima u kojima aplicira za stipendiju ni jednom ne spominje da ima obitelj, kao niti u službenim dokumentima u kojima je trebao navesti koliko ima članova obitelji. Te dijelove tablice ostavljao je praznima čak i nakon što se rodio Barack.

Rođaci Obamu seniora opisuju kao kompliciranog i briljantnog muškarca koji je volio zapovjedati. Propio se nakon što su mu propali planovi da postane jedan od vodećih kenijskih ekonomista te poginuo u prometnoj nesreći u 46. godini života.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju