Obavijesti Video Pretražite Navigacija
podrška zapada

Bacači raketa, tenkovi, haubice, streljiva, projektili... Pogledajte tko sve i na koji način šalje Ukrajini oružje

Oružje, Ukrajina
Oružje, Ukrajina Foto: Sergei SUPINSKY / AFP
Posljednjih se dana vode velike bitke za Donbas i Severodonjeck u Ukrajini. Rusija bijesni dok Zapad svakodnevno šalje u Ukrajinu novo oružje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, zbog ruske invazije na njegovu zemlju, iz dana u dan od Zapada traži moćnije naoružanje. Na popisu zemalja koje Ukrajini isporučuju oružje tako su se našli SAD, Njemačka, Slovačka, Britanija, i druge.

Kako bi smanjili brojčanu nadmoć ruske vojske, čelnici zapadnih zemalja u Ukrajinu su već isporučili tisuće komada oružja sa streljivom, piše Deutsche Welle.

Više je puta Moskva naglašavala da isporuke oružja također mogu računati kao napad, posebice ako je oružje pogodno za napad na ruski teritorij.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Dali su jamstva Ukrajina neće napadati Rusiju američkim raketama: "Ukrajina vodi obrambeni rat"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković - 2 na kongresu epp-a Plenković: "Ukrajina zaslužuje status kandidata za Europsku uniju"

Predsjednik SAD-a, Joe Biden, najavio je da će ukrajinskim oružanim snagama isporučiti mobilne raketne bacače. Trebali bi to biti višecijevni bacači raketa MLRS ili lakša verzija HIMARS.

Obje platforme su pokretne i mogu ispaljivati veći broj različitih raketa. Glavna razlika je u tome što je kod HIMARS-a raketni bacač montiran na oklopni kamion umjesto na gusjenično vozilo.

Istovremeno iz Berlina poručuju da se savezna vlada vrlo precizno pridržava internih NATO-ovih sporazuma. Njemačka je do sada Ukrajini isporučila tisuće komada oružja poput pušaka, mina i protutenkovskih, protubunkerskih i protuzračnih bacača raketa – uključujući nekoliko milijuna bojevog streljiva – ali ne i teško naoružanje.

Prije nekoliko tjedana savezna vlada je obećala isporuku 50 povučenih protuzrakoplovnih tenkova Gepard i sedam samohodnih haubica 2000.

Kancelar Olaf Scholz je sada najavio isporuku najsuvremenijeg sustava protuzračne obrane IRIS-T i izviđačkih radara. Pored toga, Njemačka će također osigurati četiri višecijevna bacača raketa iz zaliha Bundeswehra.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov vojna situacija zamršena Lavrov ponovio da je oslobođenje Donbasa "bezuvjetni prioritet" Rusije, ali i uputio poruku za stanovnike ostalih teritorija u Ukrajini

Pročitajte i ovo Protubrodski projektili ISPORUKA OD SAVEZNIKA VIDEO Pohvalili se moćnim oružjem: "I ostali brodovi agresora pridružit će se krstarici Moskva na dnu Crnog mora"

Danska je Ukrajini obećala dati protubrodske rakete tipa Harpoon za sve vremenske prilike. One bi značajno mogle poboljšati šanse za obranu ukrajinske obale Crnog mora.

Velika Britanija do sada je Ukrajini isporučila različite rakete s automatskim navođenjem, poput Jevelina i Stingera. Osim toga, u ruke ukrajinske vojske otišli su raketni sustavi koji se mogu lansirati s vozila ili sa zemlje.

Po riječima ministra obrane Jamesa Heappeyja, Ukrajini trebaju biti isporučene i "stotine" projektila Brimstone-1, koji mogu uništavati tenkove, topničke položaje, ali i lake oklopne čamce. Pored toga, tu je i 120 oklopnih transportera tipa Mastiff s jakim protuminskim oklopom i malim transportnim dronom za opskrbu položaja na fronti hranom i streljivom.

Nepoznat broj oklopnih transprtera i borbenih tenkova, višecijevnih raketnih bacača i haubica, Ukrajini je isporučila Češka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene