Obavijesti Video Pretražite Navigacija
od početka rata

Desant u susjedstvu: Rusi u Srbiji otvorili više od tisuću firmi, posebno se ističe jedna djelatnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka ruskog napada na Ukrajinu Rusi su u Srbiji otvorili nešto više od tisuću firmi, a posljednji podaci pokazuju da ih je dnevno osnivano više od deset.

Prema podacima srpske Agencije za privredne registre, u toj su zemlji od 24. veljače do 31. svibnja Rusi otvorili ukupno 1017 poslovnih subjekata, od čega je 87 tvrtki i 730 poduzetnika. Među djelatnostima uvjerljivo prednjači računalno programiranje.

Druga najzastupljenija djelatnost je trgovina na veliko, a nakon nje konzultantske usluge vezane za poslovanja i područja informacijske tehnologije (nalaze se na 3. i 4. mjestu). Peto mjesto dijele reklamne agencije te restorani i pokretni ugostiteljski objekti, piše portal Blic.

Prema riječima jednog njihovog sugovornika zaposlenog u IT kompaniji, Rusi koji su se za taj posao registrirali u Srbiji uglavnom rade za zapadne tvrtke za što trenutno u Rusiji zbog sankcija ne mogu naplatiti svoj rad. Mnogi su se zaposlili i u Srpskim tvrtkama gdje rade i za više od 3000 eura mjesečno.

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić PRITISCI ZBOG SANKCIJA Vučić priznao da bi dolazak Lavrova mogao ugroziti planirani Scholzov posjet: "Ima nekih drugih problema..."

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić DOČEKAO POZIV Vučić razgovarao s Putinom, pohvalio se dogovorom oko opskrbe plinom

Dolazak Rusa u Srbiju rezultirao je tijekom ožujka i travnja rastom cijena najma stanova, ali i cijena samih nekretnina. No, čini se da se i taj trend polako mijenja. Naime, neki sugovornici Blica tvrde da je Rusima Srbija tek usputna stanica na putu prema Dubaiju.

"Gotovo svi nam pričaju istu priču, a to je da im Dubai pruža i sigurnost i dobru poslovnu destinaciju. Mnogi su sada uplašeni zbog sve većih političkih pritisaka na Srbiju i to se jasno vidi. Malo je Rusa koji danas žele zakupiti stan u Beogradu na šest mjeseci, najčešće traže na mjesec, dva ili bez vremenske obveze. Nekad mi je stan tražilo i po desetak Rusa tjedno, sad ih u tjednu dođe najviše dvoje", kaže jedan agent za nekretnine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene