Obavijesti Video Pretražite Navigacija
101. dan rata

Preokret na istoku Ukrajine? "Naša vojska ih je potisnula, oni stvarno trpe velike gubitke"

Severodonjeck, Ukrajina
Severodonjeck, Ukrajina Foto: ARIS MESSINIS / AFP
Danas je 101. dan rata u Ukrajini. Britansko ministarstvo obrane objavilo je na stoti dan ruske invazije na Ukrajinu da Moskva nije uspjela postići svoje početne ciljeve da zauzme Kijev i ukrajinske centre vlasti, ali da je postigla taktički uspjeh u Donbasu.

 

  • Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je poručio Putinu kako je invazijom Ukrajine počinio "strašnu i povijesnu pogrešku", koja ga je ostavila izoliranim.
  • Ukrajina je dala državljanstvo poznatom ruskom novinaru Aleksanderu Nevzorovu koji je sa suprugom izbjegao iz Rusije nakon što je osudio invaziju na Ukrajinu
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obilježio je u petak 100. dan rata
  • Britansko ministarstvo obrane objavilo je da Moskva nije uspjela postići svoje početne ciljeve da zauzme Kijev i ukrajinske centre vlasti, ali da je postigla taktički uspjeh u Donbasu.
  • Bojišnica u Ukrajini proteže se na više od 1000 kilometara.
  • Kremlj je u srijedu upozorio da će sankcije Europske unije na rusku naftu pogoditi globalno energetsko tržište.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

13:48 Rusi su granatama pogodili crkvu u Donjecku. Crkva koja je izgrađena 1526. godine se zapalila, a društvenim mrežama kruže snimke požara.

 

13:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je američke gradonačelnike da prekinu veze s ruskim gradovima i da pomognu u obnovi Ukrajine nakon rata.

 

12:59 Dmitrij Kovtun, jedan od dvojice Rusa koje je Britanija optužila za trovanje kritičara Kremlja Aleksandra Litvinjenka u Londonu 2006., umro je od covida-19 u moskovskoj bolnici, objavila je u subotu novinska agencija TASS.

12:57 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da se Rusiju ne smije ponižavati kako bi se, kada prestanu borbe u Ukrajini, moglo pronaći diplomatsko rješenje, dodajući kako vjeruje da će upravo Pariz odigrati posredničku ulogu u okončanju sukoba.

12:36 Rusija 'trpi velike gubitke' nakon što je Ukrajina ponovno zauzela dio Severodonecka, rekao je čelnik regije Luhansk Serhij Hajdaj.

"Rusija je prije uspjela zauzeti veći dio grada, ali sada ih je naša vojska potisnula. Oni stvarno trpe velike gubitke”, rekao je Hajdaj, piše The Guardian.

12:30 Ruske snage dižu u zrak mostove preko rijeke Sjeverni Donjec kako bi spriječile Ukrajinu da dovede vojna pojačanja i isporuči pomoć civilima u Severodonjeck, izjavio je guverner regije Lugansk Serhij Hajdaj.

12:26 Stotine ljudi svakodnevno bježe iz grada Slovjansk u istočnoj Ukrajini, a broj evakuacija gotovo se udvostručio ovog tjedna, rekao je u subotu čelnik gradske vojne uprave Vadim Liakh.

12:25 "Svijet će se suočiti s kritičnim manjkom hrane ako Rusija ne prekine s blokadom crnomorskih luka", upozorio je ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov.

Ukrajina i njezini saveznici traže načine da izvezu oko 22 milijuna tona žitarica iz zemlje nakon što je Rusija zauzela neke od njezinih najvećih morskih luka.

11:56 Ukrajinsko Ministarstvo obrane objavilo je ažurirane podatke o ruskim vojnim gubicima od početka invazije na Ukrajinu. Prema posljednjim podacima, život je tijekom invazije na Ukrajinu izgubilo 31050 ruskih vojnika.

11:40 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je u blizini Odese ruska vojska oborila ukrajinski vojni transportni avion pun oružja i streljiva, javlja Reuters.

11:23 Ukrajinski pregovarač David Arakhamia rekao je da Kijev želi ojačati svoje pozicije na terenu uz pomoć novih isporuka oružja sa zapada prije nego što nastavi mirovne pregovore s Rusijom .

"Naše oružane snage su spremne za korištenje novog oružja...i tada mislim da možemo pokrenuti novu rundu pregovora s ojačane pozicije", rekao je.

11:04 U Kijevu su izložene olupine uništene ruske vojne opreme, javlja novinar Guardiana Dan Sabbagh koji je na Twitteru objavio i fotografije.

Žestoke borbe za Severodonjeck

10:29 Ruske snage izvele su raketni napad na poljoprivredno poduzeće u južnoj regiji Odese, rekao je lokalni dužnosnik.

Prema prvim informacijama, dvije osobe su ozlijeđene, rekao je Sergey Bratchuk, vojni glasnogovornik za regiju, piše BBC.

10:17 Borbe se nastavljaju na ulicama istočnog grada Severodonjecka, rekao je guverner regije Luhansk Serhij Hajdaj. U objavi na Telegramu napisao je kako su ukrajinske snage odbile devet neprijateljskih napada u posljednja 24 sata.

Ruske snage "sve svoje rezerve bacaju na Severodonjeck", napisao je, a humanitarna situacija je teška jer je "nemoguće dostaviti hranu i lijekove u grad".

10:00 Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažurirano izvješće s podacima o ratu u Ukrajini. Među ostalim, tvrde kako Rusija kombinira zračne napade i masovnu paljbu kako bi predvladala u Donbasu.

08:47 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak rekao je da bi rat s Rusijom mogao trajati i još pola godine.

"Ovo bi se moglo odužiti još dva do šest mjeseci", rekao je predsjednikov savjetnik Podoljak u intervjuu za oporbeni ruski portal Medusa kasno u petak. Rekao je da je ključni faktor u trajanju rata količina zaliha oružja, a drugi je čimbenik raspoloženje u Europi, Ukrajini i Rusiji koje bi se moglo promijeniti tijekom vremena.

Mirovnih pregovora bi moglo biti samo kad bi se situacija na terenu promijenila i kad Rusija više ne bude smatrala da može diktirati uvjete.

08:17 Moskva će pomoći obnoviti i ponovno izgraditi Luhanska i Donjecka, najavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin nakon posjeta Luhansku.

08:15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako je svijet vidio različite tirane, ali i u drugim vremenima i pod različitim zastavama. 

"I svima im je zajedničko da ne poštuju prava i slobode običnih ljudi. Tirani ne priznaju prava i slobode lokalne vlasti", rekao je.

08:10 Ukrajinska vojska tvrdi da se Rusija priprema za veliki napad, odnosno da se ruske jedinice pojačavaju na prilazima Slavjansku, dok se istovremeno pripremaju za nastavak ofenzive prema istočnom gradu. U obližnjem Severodonjecku, ukrajinska vojska je rekla da se bitke nastavljaju i da su ruske snage imale "djelomičan uspjeh" u napadu na stambena područja na istoku grada, piše CNN.

07:50 Institut za proučavanje rata objavio je novi izvještaj u ratu u Ukrajini. Među ostalim, ondje piše kako su ruske snage izvele neuspješne napade jugoistočno i jugozapadno od Limana, kao i da je malo vjerojatno da će uspjeti napredovati prema Slavjansku.

07:15 14 milijuna Ukrajinaca prisiljeno je napustiti svoje domove od veljače, a većina su žena i djece, rekao je u ranije krizni koordinator Ujedinjenih naroda za Ukrajinu Amin Awad.

07:05 Ukrajinska vojska priopćila je kako je Rusija pojačala svoje trupe te da je upotrijebila topništvo za provođenje jurišnih operacije u Severodonjecku.

No, ruske snage su se povukle nakon neuspjelih pokušaja napredovanja u obližnjem gradu Bakhmutu i prekinule pristup Severodonjecku, priopćila je ukrajinska vojska, piše The Guardian.

07:00 Ukrajinski veleposlanik u Ankari Vasyl Bodna optužio je Rusiju da krade ukrajinsko žito i šalje ga u zemlje u inozemstvu, uključujući Tursku.

"Rusija besramno krade ukrajinsko žito i šalje ga u inozemstvo s Krima, uključujući Tursku", objavio je Bodna na Twitteru.

Što se događalo u Ukrajini u petak pogledajte >>OVDJE

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene