Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australski premijer Tony Abbot predložio je u petak europskim zemljama da prema izbjeglicama primijene taktiku koju primjenjuje Austalija, kako bi potpuno odvratile izbjeglice od pokušaja opasnog putovanja brodom.


"Ukoliko želite zaustaviti umiranje ljudi, ukoliko želite zaustaviti utapanja, morate zaustaviti brodove", rekao je australski premijer Tony Abbott za australsku nacionalnu radio-televizijsku mrežu ABC u jeku rasprava o izbjegličkoj problematici nakon što su objavljene slike trogodišnjaka iz Sirije koji se utopio pred turskom obalom.

Vezani članci Slika nije dostupna IZBJEGLIČKA KRIZA EU i Turska krajem studenoga na summitu o rješavanju migrantske krize Slika nije dostupna Službene brojke: Od početka godine 800.000 ilegalnih ulazaka u EU

"Jučer smo na ekranima vidjeli vrlo tužnu, dirljivu sliku tragične smrti djeteta na moru tijekom ilegalne migracije. Srećom, u Australiji smo to spriječili jer smo zaustavili ilegalne brodove. Rekli smo krijumčarima ljudi: 'Vaša je trgovina zatvorena'", rekao je Abbott.

Egipatski milijarder nudi rješenje: Dajte mi da kupim otok i na njega smjestim sve izbjeglice

"Ukoliko želite da ljudi budu sigurni, morate zaustaviti ilegalnu migraciju. To smo mi učinili", dodao je. Australija zaustavlja brodove s ljudima koji namjeravaju doći u zemlju kako bi ondje zatražili azil, tjerajući ih da otplove u Indoneziju, a koristi i mornaricu kako bi ih vratila u zemlje iz kojih su došli.

Izbjeglice koje su australske vlasti u posljednje dvije godine pronašle na otvorenom moru bivaju zadržani u negostoljubivim logorima na otocima Nauru i Manus u Papui Novoj Gvineji. Neki ondje ostaju i više godina.

Australija je uvjete u tim centrima obavila velom tajne, a svaki zaposleni koji javno govori o tome izložen je prijetnji dvogodišnjeg zatvora.

Prema navodima australske vlade, osobama koje traže azil u tim centrima neće nikad biti dopušten ulazak u Australiju, nego ih se vraća u njihove domovine ili ih se, ako dobiju azil, šalje u Kambodžu ili Papuu Novu Gvineju.

Takva politika prema izbjeglicama pridonijela je snažnom padu broja dolazaka brodova s izbjeglicama u Australiju u posljednje dvije godine, ali je izazvala kritike iz inozemstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju