Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sretnik iz Australije

Jeftinim detektorom pronašao grumen zlata vrijedan gotovo 150.000 eura: "Žena će biti presretna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan je Australac uz pomoć jeftinog detektora metala uspio pronaći grumen težak 4,6 kg, koji sadrži zlato vrijedno gotovo 150.000 eura.

Australac je jeftinim detektorom metala otkrio kamen sa zlatom u vrijednosti od 240.000 australskih dolara (148.000 eura). 

Čovjek koji je pronašao zlato u zlatnim nalazištima Viktorije želio je ostati anoniman. Darren Kamp, koji je procijenio i kupio primjerak, rekao je da je to najveći koji je vidio u svojoj 43-godišnjoj karijeri.

"Bio sam zaprepašten. To se otkrije jednom u životu", rekao je za BBC.

Gospodin Kamp nije previše razmišljao o tome kada je muškarac s velikom naprtnjačom ušao u njegovu prodavaonicu u Geelongu, oko sat vremena jugozapadno od Melbournea.

"Ljudi obično dolaze s glupim zlatom ili drugim kamenjem koje izgleda poput zlata", kaže Kamp.

"Ali on je izvukao kamen i dok mi ga je ispuštao u ruku, rekao je: Misliš li da vrijedi 10.000 australskih dolara?'"

"Pogledao sam ga i rekao: 'Probaj 100.000 australskih dolara.'" Čovjek mu je zatim rekao da je kamen koji je donio u trgovinu samo polovica nalaza.

Stijena od 4,6 kg sadržavala je 2,6 kg zlata. Kazao je da se sretni nalaznik jako raduje što će tako veliku svotu novca potrošiti na svoju obitelj. Rekao mi je da će njegova supruga biti presretna.

I premda su takvi pronalasci rijetki, procjenjuje se da Australija ima najveće svjetske rezerve zlata, a mnogi najveći grumeni na svijetu pronađeni su upravo u toj zemlji.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene