Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O navodnim ruskim napadima

Anonymousi ismijavaju američke obavještajce: "Uopće ne razumiju što je hakiranje, to je mogao učiniti i 14-godišnjak"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član hakerske skupine Anonymous opovrgnuo tvrdnje američkih obavještajaca o navodnom ruskom hakiranju mailova Demokratskog nacionalnog odbora (DNC) te pojasnio kako takve tvrdnje pokazuju nedostatak razumijevanja o tome što i kako hakeri rade.

"Izvješće Ureda direktora za nacionalnu obavještajnu zajednicu (ODNI) želi da vjerujete kako su Demokratski nacionalni odbor hakirali ruski hakeri i to na temelju dokaza da su napadi izgledali identično metodama kojima se koristi ruski hakerski tim. No, to tako ne funkcionira, oni ne razumiju što je hakiranje", kazao je za RT novinar i aktivist Anonymousa Alex Poucher

Pročitajte i ovo Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja Biračko mjesto Biračka mjesta Upućena prosvjedna nota ruskome veleposlaniku u Moldaviji: "Rusija ovime potkopava suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje"

"Hakeri mogu ili kodirati alate koje koriste ili preuzeti unaprijed izrađene skripte koje su dostupne na nekoj od korištenih baza podataka. Ako dva tima preuzmu iste podatke i koriste ih, tada će napad izgledati isto, potpuno identično", kazao je Poucher koji ima diplomu iz IT sigurnosti.

Pojasnio je kako se osoba koja se fizički nalazi u SAD-u može logirati na VPN (Virtualnu privatnu mrežu) lociranu u Rusiji i izvesti hakerski napad iz SAD-a.

"I kada se taj napad bude istraživao činit će se kao da je izveden iz Rusije", dodao je Poucher.

Izvješće ODNI-ja, tvrdi aktivist Anonymousa, ne navodi ništa uvjerljivo, ali pokazuje i da američki obavještajci još nisu baš sigurni tko je hakirao DNC. 

Guccifer 2.0, subjekt za kojeg se vjeruje da je distribuirao materijale koji su "procurili" iz Demokratske stranke i koji je tvrdio da ima veze s Rusijom, je "vrlo sumnjiv lik", tvrdi Poucher.

"Na kraju dana, ovo je izvješće samo nepremostiva gomila slučajnih indicija, bez ijednog dokaza koji bi podupro bilo koju od tih tvrdnji, osim rekla-kazala", tvrdi Poucher. "Osobno sam pregledao svaki aspekt tog napada i mogu vam reći da sam došao do zaključka da taj upad nije bio baš sofisticiran. To je mogao izvesti 14-godišnji klinac uz pomoć skripte".

Prošli tjedan, osnivač WikiLeaksa Julian Assange također je rekao kako je i tinejdžer mogao hakirati mailove šefa kampanje Hillary Clinton Johna Podeste

"Podesta je odao da je njegova lozinka "p@ssw0rd". 14-godišnjak bi ga mogao hakirati", kazao je Assange komentirajući "curenja" u DNC-u i navodnu rusku umiješanost u intervjuu za Fox News.

Poucher je to potvrdio te rekao da Obamina administracija "stoji iza svega protiv Rusije i priprema za novi Hladni rat" te sugerirao kako bi moglo doći do potpunog zaokreta na temu navodne ruske umiješanosti u hakiranje nakon prisege novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa.

"On je izjavio kako ne vjeruje da Rusija ima bilo kakve veze s hakiranjem DNC-a".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene