Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Član hakerske skupine Anonymous opovrgnuo tvrdnje američkih obavještajaca o navodnom ruskom hakiranju mailova Demokratskog nacionalnog odbora (DNC) te pojasnio kako takve tvrdnje pokazuju nedostatak razumijevanja o tome što i kako hakeri rade.


"Izvješće Ureda direktora za nacionalnu obavještajnu zajednicu (ODNI) želi da vjerujete kako su Demokratski nacionalni odbor hakirali ruski hakeri i to na temelju dokaza da su napadi izgledali identično metodama kojima se koristi ruski hakerski tim. No, to tako ne funkcionira, oni ne razumiju što je hakiranje", kazao je za RT novinar i aktivist Anonymousa Alex Poucher

Vezani članci Bajkalsko jezero Snimio prirodni fenomen koji se ne viđa tako često, pogledajte fascinantne prizore Ella Pamfilova (Foto: AFP) Rusi optužuju hakere da im se miješaju u izbore

"Hakeri mogu ili kodirati alate koje koriste ili preuzeti unaprijed izrađene skripte koje su dostupne na nekoj od korištenih baza podataka. Ako dva tima preuzmu iste podatke i koriste ih, tada će napad izgledati isto, potpuno identično", kazao je Poucher koji ima diplomu iz IT sigurnosti.

Pojasnio je kako se osoba koja se fizički nalazi u SAD-u može logirati na VPN (Virtualnu privatnu mrežu) lociranu u Rusiji i izvesti hakerski napad iz SAD-a.

"I kada se taj napad bude istraživao činit će se kao da je izveden iz Rusije", dodao je Poucher.

Izvješće ODNI-ja, tvrdi aktivist Anonymousa, ne navodi ništa uvjerljivo, ali pokazuje i da američki obavještajci još nisu baš sigurni tko je hakirao DNC. 

Guccifer 2.0, subjekt za kojeg se vjeruje da je distribuirao materijale koji su "procurili" iz Demokratske stranke i koji je tvrdio da ima veze s Rusijom, je "vrlo sumnjiv lik", tvrdi Poucher.

"Na kraju dana, ovo je izvješće samo nepremostiva gomila slučajnih indicija, bez ijednog dokaza koji bi podupro bilo koju od tih tvrdnji, osim rekla-kazala", tvrdi Poucher. "Osobno sam pregledao svaki aspekt tog napada i mogu vam reći da sam došao do zaključka da taj upad nije bio baš sofisticiran. To je mogao izvesti 14-godišnji klinac uz pomoć skripte".

Prošli tjedan, osnivač WikiLeaksa Julian Assange također je rekao kako je i tinejdžer mogao hakirati mailove šefa kampanje Hillary Clinton Johna Podeste

"Podesta je odao da je njegova lozinka "p@ssw0rd". 14-godišnjak bi ga mogao hakirati", kazao je Assange komentirajući "curenja" u DNC-u i navodnu rusku umiješanost u intervjuu za Fox News.

Poucher je to potvrdio te rekao da Obamina administracija "stoji iza svega protiv Rusije i priprema za novi Hladni rat" te sugerirao kako bi moglo doći do potpunog zaokreta na temu navodne ruske umiješanosti u hakiranje nakon prisege novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa.

"On je izjavio kako ne vjeruje da Rusija ima bilo kakve veze s hakiranjem DNC-a".