Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građani su rekli svoje

Objavljeni rezultati ankete o pomicanju sata: Složilo se više od 80 posto Europljana

Sat (Foto: Getty Images)
Sat (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
Više od 80 posto Europljana koji su sudjelovali u internetskoj anketi želi ukinuti pomicanje satova na proljeće i jesen, objavio je u srijedu njemački list Westfalenpost.

Anketa, koju je financirala Europska komisija, trajala je od lipnja do sredine kolovoza i na nju je odgovorilo rekordnih 4.6 milijuna ljudi.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Zoran Milanović Parlamentarni izbori 2024. ANKETA Tko će sastaviti novu hrvatsku Vladu? Ipsos kutije - 3 Agencija Ipsos Vrijedno istraživanje na dan izbora: "Prilazit ćemo otprilike svakom četvrtom biraču"

Od onih koji su priželjkivali ukidanje pomicanja sata, većina želi prebaciti sat na ljetno vrijeme, odnosno dva sata unaprijed u odnosu na vrijeme po Greenwichu, stoji u novinama.

Podaci nisu službeno objavljeni, ali su novinari za njih pitali glasnogovornika Europske komisije Margitasa Schinasa. Navodno je od ukupnog broja sudionika u anketi bilo dvije trećine Nijemaca.

Schinas to nije potvrdio, ali niti opovrgnuo. Rekao je da će službeno Komisija rezultate objaviti uskoro, ne precizirajući točno datum. Također, prilikom davanja smjernica državama članicama vezano za pitanje pomicanja sata, ističe da anketa neće biti jedino mjerilo koje će se uzeti u obzir. Ono što će se još razmatrati je Rezolucija Europskog parlamenta iz veljače koja je predložila ukidanje pomicanja sata, kao i razgovori s političkim grupama koji će tek uslijediti.

Ranije su iz Komisije najavili da će, nakon što anketa završi, rezultate imati u roku od ''nekoliko tjedana''.

Iako glasanje nije obvezujuće, anketa će biti temelj za odlučivanje hoće li se mijenjati postojeći zakon. U tom slučaju, bilo kakvu promjenu morat će odobriti Europski parlament i zemlje članice Unije. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene