Sat (Foto: Getty Images)
Sat (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images

Više od 80 posto Europljana koji su sudjelovali u internetskoj anketi želi ukinuti pomicanje satova na proljeće i jesen, objavio je u srijedu njemački list Westfalenpost.


Anketa, koju je financirala Europska komisija, trajala je od lipnja do sredine kolovoza i na nju je odgovorilo rekordnih 4.6 milijuna ljudi.

Vezani članci Karta koja prikazuje koliko je Rusa iz Rusije otišlo u Europsku uniju Objavljena zanimljiva karta: Pogledajte koliko je Rusa prošlog tjedna ušlo u zemlje EU-a Pomicanje kazaljki sata U nedjelju počinje zimsko računanje vremena, pogledajte koja se još važna stvar mijenja

Od onih koji su priželjkivali ukidanje pomicanja sata, većina želi prebaciti sat na ljetno vrijeme, odnosno dva sata unaprijed u odnosu na vrijeme po Greenwichu, stoji u novinama.

Podaci nisu službeno objavljeni, ali su novinari za njih pitali glasnogovornika Europske komisije Margitasa Schinasa. Navodno je od ukupnog broja sudionika u anketi bilo dvije trećine Nijemaca.

Schinas to nije potvrdio, ali niti opovrgnuo. Rekao je da će službeno Komisija rezultate objaviti uskoro, ne precizirajući točno datum. Također, prilikom davanja smjernica državama članicama vezano za pitanje pomicanja sata, ističe da anketa neće biti jedino mjerilo koje će se uzeti u obzir. Ono što će se još razmatrati je Rezolucija Europskog parlamenta iz veljače koja je predložila ukidanje pomicanja sata, kao i razgovori s političkim grupama koji će tek uslijediti.

Ranije su iz Komisije najavili da će, nakon što anketa završi, rezultate imati u roku od ''nekoliko tjedana''.

Iako glasanje nije obvezujuće, anketa će biti temelj za odlučivanje hoće li se mijenjati postojeći zakon. U tom slučaju, bilo kakvu promjenu morat će odobriti Europski parlament i zemlje članice Unije. (I.D. / Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju