Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije ni izborni zakon u BiH

Analiza Ivane Petrović: "Perković i Mustač u Njemačkoj nisu teme. Ozbiljne politike bave se rubom Trećeg svjetskog rata"

Urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović prokomentirala je trenutnu situaciju u BiH i kako odnos premijera i predsjednika utječe na sveopću sliku o Hrvatskoj u jeku rata u Ukrajini.

Po komentatorici i urednici vanjske politike Ivani Petrović, rasplet izbornog zakona u BiH je bio očekivan. "Prvo i osnovno je pitanje izbornog zakona i položaj Hrvata u BiH je postala glavna oštrica u već postojećem razdoru između predsjednika i premijera. Pretvorili su to u bitno unutarnje političko pitanje u Hrvatskoj - što uopće nije", smatra Petrović.

Ističe da je Hrvatska generalno zakasnila jer taj problem postoji već 20 godina. "U zadnjih godinu i pol dana, država nije imala vlastitu poziciju naspram svojih partnera što bi se trebalo napraviti da se promijeni izborni zakon u BiH", napominje Petrović i postavlja pitanje kakvi su opće bilateralni odnosi između Hrvatske i SAD-a, gdje smo mi s Amerikom bez koje se ovo ne može riješiti.

Petrović je dodala da se ide u radikalne zahvate. "Predsjednik govori da će blokirati Finsku i Švedsku, kaže da je njihovo pridruživanje NATO savezu 'prst u oku ruskom medvjedu'. To je legitimno pitanje, ali pitanje je li njegov narativ prst u oko NATO savezu, koji je nama u ovom okruženju u kojem živimo, a pogotovo ni u ovom trenutku,  nešto što je od vitalne važnosti", ističe Petrović u Dnevniku Nove TV.

Kaže da ni izborni zakon u BiH, ni Perković i Mustač nisu teme u Njemačkoj.

"Ozbiljne politike se bave najvećim sigurnosnim rizikom - rubom Trećeg svjetskog rata. Hrvatska se u te procese nije uštekala kako treba, a jedina je država članica koja ima ekskluzivitet iskustva rata i mirovnih procesa", podsjeća Petrović.

Unutar toga se moglo, smatra, quid pro quo nešto moglo riješiti za BiH. "Svi zaključci koji se donose su rezultat dugotrajnog diplomatskog rada utemeljenog na osvježenim strategijama politika. Ići tamo i govoriti 'vi nećete ući' ili prijetiti - to neće proći. U to sam sigurna", napominje Petrović.

"Je li Hrvatska spremna ići u svojevrsnu tihu izolaciju? Je li spremna da nas se blokira oko ulaska u Schengen? A za to je odgovoran je ovakav narativ. Ako se Hrvatska bezveze inati, a nije osmislila vlastitu strategiju na temelju koje će pomoći da se izborni zakon u BiH promijeni - onda možemo očekivati šamar natrag. To se sve bilježi. Ne bih htjela da naša zemlja postane nekaka parohija koju nitko ne doživljava", ističe Petrović.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović U MAGIČNOJ ISTRI Milanović: ''Djelujem kao ucviljena šiparica, ali ... Tretiraju nas kao zemlju trećeg reda, zahvaljujući HDZ-u''

Pročitajte i ovo Christine Lambrecht Potpora Sarajevu Njemačka ministrica u BiH: "Želimo vidjeti da se zapadni Balkan približava Europskoj uniji i NATO-u"

Pogotovo nakon jučerašnjeg priopćenja SAD-a i Velike Britanije, Petrović kaže da je za ovaj izborni ciklus gotovo. Ali nije gotovo zauvijek. Potrebno je da se predsjednik i premijer sastanu, da osmisle dugoročnu strategiju i da daju instrukcije diplomaciji i onda nastupa ona - u pedeset nijansi sivog", zaključila je Petrović.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene