Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruska invazija

Što je zapravo svjetski rat? Stručnjak objašnjava kako se proglašava ono od čega svi strahujemo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka rata u Ukrajini spominje se mogućnost Trećeg svjetskog rata. Što je zapravo svjetski rat? Kada se proglašava? Odgovore smo potražili kod profesora s Fakulteta političkih znanosti Boška Picule.

Mnogi strahuju od početka novog svjetskog rata otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu. Stručnjak za međunarodne odnose, profesor na Fakultetu političkih znanosti Boško Picula objasnio je značenje svjetskog rata i dao primjere velikih ratova iz prošlosti.

"Svjetski rat je općenito najveći globalni sukob u koji je uključena većina vodećih svjetskih sila i njima pridruženih država saveznica", rekao je Picula. Za primjer je naveo i "nulti svjetski rat". Sedmogodišnji rat, ističe Picula, vođen između 1756. i 1763. godine ima elemente svjetskog rata te se nerijetko i naziva ''Nultim svjetskim ratom''.

"Prvi svjetski rat je isprva nazivan Velikim ratom, ali je i on 1914. dobio kasniji naziv, dok se o Drugom svjetskom ratu počelo govoriti i prije nego što je počeo", objasnio je Picula za DNEVNIK.hr.

Ističe da su se nazivi prvo počeli koristiti među znanstvenicima i novinarima.

"O Trećem svjetskom ratu govori se od samog početka Hladnog rata 1945./46. kao o prijetnji sukoba dviju supersila, SAD-a i SSSR-a i njihovih blokova. Oba svjetska rata uključila su države sa svih kontinenata, što je i jedan od kriterija globalnog sukoba", objasnio je Picula.

Kaže da "svatko dobronamjeran vjeruje da ruska ratna invazija na Ukrajinu neće prerasti u širi sukob, osobito ne u sukob s članicama NATO-a te da će što prije biti završen".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HOROR RATA Savjetnik Zelenskog objavio užasavajući video zarobljenog ukrajinskog vojnika: "Traže od njegove majke novac. Rusi su kao ISIL"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PUTINA POZVAO NA SASTANAK Zelenski najavio dolazak jake američke delegacije, osim oružja očekuje i njihov utjecaj na Njemačku

Čak i u slučaju sukoba Zapada i Rusije, pitanje je pozicije Kine, napominje Picula - bez koje je danas nemoguće zamisliti dinamiku međunarodnih odnosa, uključujući sigurnost.

"Rat u Ukrajini ostaje (Istočno)europski rat uz želju da nitko neće imati prigodu 'proglasiti' novi svjetski sukob", zaključio je stručnjak za međunarodne odnose.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene