Christine Lambrecht
Christine Lambrecht Foto: Afp

Ministrica obrane Njemačke Christine Lambrecht izrazila je u srijedu u Sarajevu potporu nastojanjima BiH da postane članicom NATO-a dodajući kako je za Berlin važno da takvu perspektivu ima cijeli zapadni Balkan.


"Želimo vidjeti da se zapadni Balkan približava Europskoj uniji i NATO-u", kazala je Christine Lambrecht novinarima nakon sastanka s ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem i njegovim zamjenicima.

Njemačka ministrica obrane boravila je u Sarajevu u sklopu regionalne mini turneje u trenutku kada se BiH zbog aspiracija za članstvo u NATO-u suočava s prijetnjama Rusije po njezinu sigurnost. Ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov ranije je kazao da Moskva zadržava pravo odgovoriti u slučaju da se BiH jednog dana priključi Sjevernoatlantskom savezu.

Njemačka je maksimalnu pozornost usmjerila na zbivanja prouzročena ruskom agresijom na Ukrajinu no istodobno je svjesna sigurnosnih rizika u drugim dijelovima europskog kontinenta pa tako i na zapadnom Balkanu, potvrdila je Lambrecht u srijedu.

Zato Berlin neće zaboraviti ovu regiju jer se i u njoj brane europske vrijednosti, obećala je.

Lokalni izbori u BiH - 1 SAD i Velika Britanija traže poštivanje odluke o raspisivanju izbora u BiH, Milanović se čuo s Čovićem

Skup u Banja Luci - 4 Tisuće ljudi na ulicama Banje Luke iskazale potporu Dodiku: "Srpski pravoslavni narod je cijeli život ugnjetavan"

Ministar obrane BiH Podžić potvrdio je da je s Lambrecht razgovarao i o budućnosti vojne misije EU. Postoje naznake da bi Rusija u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u studenom mogla staviti veto na odluku o produljenju mandata EUFOR-a, a Podžić je kazao kako se traga za rješenjima koja će jamčiti održanje sigurnosti u BiH.

U vojnoj misiji EU u BiH pod zapovjedništvom austrijskog generala Antona Wesselyja trenutačno je raspoređeno oko tisuću vojnika kojima je zadaća reagirati u slučaju sigurnosnih prijetnji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju