Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biznis u drugom planu

Napeto na relaciji SAD-Kina: 'Neka Kinezi ubuduće dvaput promisle'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki potpredsjednik Joe Biden u dvodnevnom posjetu Kini morat će razgovore o biznisu staviti u drugi plan, zbog kineskih aktivnosti u novoj obrambenoj zračnoj zoni na istočnim obalama.

Trebao je to biti srdačni sastanak o trgovini i gospodarskoj suradnji, ali zbog napetosti oko slanja kineskih aviona u novu obrambenu zračnu zonu na istočnim obalama, nasuprot Japana, američki potpredsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping najmanje će razgovarati o biznisu.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

AP tako piše da će Amerika, iako nominalno protiv uplitanja u teritorijalne sporove drugih zemalja, putem Bidena 'izraziti zabrinutost kineskim potezom s avionima, što je i jedan od pokazatelja želje za jačanjem kineske dominacije u tom dijelu svijeta'.

Pokazivanje mišića na Dalekom istoku: I Kina poslala borbene avione

'SAD je duboko zabrinut jednostranim mijenjanjima statusa quo u Istočnom kineskom moru, i to povećava regionalne napetosti i rizik od nesreća i krivih procjena', poručio je Biden uoči sastanka s kineskim vođama u Pekingu.

Amerikanci vjeruju da će s laganim diplomatskim pritiscima, umjesto ikakvih prijetnji, navesti Kinu da se suzdrži od daljnjih aktivnosti u obrambenoj zračnoj zoni, te da će Kinezi 'ubuduće dvaput promisliti kad budu htjeli nametati svoj autoritet'. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene