Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki Senat je ratificirao Sporazum o ograničenju strateškog nuklearnog naoružanja s Rusijom, tzv. Novi START, s kojim se za trećinu smanjuje broj nuklearnih bojevih glava, a za polovicu broj sredstava za njihovu isporuku, u nuklearnim arsenalima dviju zemalja.


Senat je sa 71 glasom za i 26 protiv, iznad potrebne dvotrećinske većine ratificirao sporazum koji je temelj novih odnosa SAD-a i Rusije, iniciranih s dolaskom demokratske administracije predsjednika Baracka Obame 2009. godine.

Vezani članci Ilustracija "Ne pričajte gluposti, razmislite i oprezno!": Moćna sestra sjevernokorejskog vođe poludjela na susjede, a poslana je i prijetnja Japanu Slika nije dostupna Iran do nedavno spremao nuklearno naoružanje za rat?

>> Rusija upozorava SAD da ne mijenja START

Novi START za trećinu smanjuje broj razmještenih strateških nuklearnih bojevih glava na obje strane, na po 1550 komada. Za polovicu se smanjuje broj interkontinentalnih projektila i strateških bombardera u svakoj zemlji, na po 700. Sporazum ponovo uspostavlja sustav u kojem svaka strana provodi inspekcije nuklearnog arsenala druge strane, kakav je do kraja 2009. godine postojao prema sporazumu START I. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju