Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Visoki dužnosnik u ruskom parlamentu ocijenio je u srijedu da rusko-američki ugovor o nuklearnom razoružanju ima 'pedeset posto izgleda' za ratifikaciju u američkom Senatu, što je uvjet da bi ga i sami Rusi mogli ratificirati.


'Ugovor START odgovara interesima obiju zemalja, on je objektivno dobar, ali je problem što je proces ratifikacije u SAD-u povezan s izborima' u toj zemlji, rekao je Konstantin Kosačov, predsjednik povjerenstva za međunarodna pitanja u donjem domu ruskog parlamenta (Duma), a prenijele su ruske novinske agencije. 'Moja je procjena da postoji pedeset posto izgleda' da se ratificira, kazao je.

Velik dio republikanaca u američkom Senatu priječi ratifikaciju novog ugovora START-a koji su u travnju u Pragu potpisali ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i američki Barack Obama. Taj dokument predviđa smanjenje broja nuklearnih glava dviju atomskih velesila za 30 posto i jasnije međusobne provjere.

Vezani članci Slika nije dostupna Lavrov: Američko izaslanstvo koči pregovore o START-u Slika nije dostupna Medvedev i Obama mogli bi potpisati novi START idućeg tjedna

U subotu, u prigodi NATO-ova summita u Lisabonu, Medvedev je pozvao američki Senat da pokaže 'odgovornost' i potvrdi START, upozorivši na 'recipročnost' ruskog stajališta. Obami za ratifikaciju treba kvalificirana većina od 67 od 100 glasova i svim silama nastoji do konca godine uvjeriti skupinu republikanaca koji ne žele glasovati za taj dokument. (Hina)