Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik otkrio je najveću pogrešku te najbolji i najgori dan u svoja dva mandata.


Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je najveća greška njegovog osmogodišnjeg mandata kaos koji je nastao u Libiji nakon svrgavanja Moamera Gadafija. No isto tako, ustvrdio je kako je intervencija u Libiji bila ispravna odluka.

'Trebali smo intervenirati, ali nismo se pripremili za ono što je uslijedili', priznao je Obama u intervjuu za Fox News.

SAD i druge zapadne države su 2011. tijekom ustanka protiv Gadafija u Libiji izvršili niz zračnih napada 'da bi zaštitili civile'. No, nakon što je Gadafi ubijen od strane pobunjenika, Libija je potonula u kaos.

Formirana su dva zasebna parlamenta i dvije vlade, a stvarnu vlast preuzele su različite paravojne skupine. Takvu je situaciju iskoristila Islamska država koja je zauzela dio libijskog teritorija dok Libijci masovno napuštaju zemlju i pokušavaju pobjeći u Europu.

Barack Obama je kao najveći uspjeh u svoja dva mandata istaknuo spašavanje ekonomije iz velike krize, a kao najbolji dan onaj kad je prošla njegova reforma zdravstvenog sustava.

Vezani članci Slika nije dostupna Godina u kojoj su terorizam i totalitarizam primili težak udarac Slika nije dostupna Obama: Gadafijeva smrt je poruka diktatorima

Kao najgori dan istaknuo je u pucnjavu i ubojstvo 20 djece i šest učitelja i članova osoblja u školi Sandy Hook, prenosi BBC.