Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka vojska je na područje istočnog Afganistana, na kojem živi velik broj militanata Islamske države, bacila najveću bombu u svome arsenalu, izuzevši nuklearne bombe.


Pentagon je rekao kako je ovo prvi put da se ovo 9.500 kilograma teško oružje iskoristilo u borbenim misijama.

Vezani članci Slika nije dostupna "Oni tuneli koje smo bombardirali u Afganistanu? Mi smo ih platili" Slika nije dostupna Tko su ISIS-ovci u Afganistanu i zašto je Trump na njih bacio "majku svih bombi"?

Glasnogovornik američkog Ministarstva unutarnjih poslova potvrdio je da je letjelica MC-130 u 19 sati po lokalnom vremenu izbacila bombu GBU-43.

Bomba je unutar američkih zračnih snaga poznata pod nadimkom MOAB, to jest "mother of all bombs" (majka svih bombi).

Glasnogovornik Pentagona Adam Stump rekao je kako je bomba bačena iznad špilja u blizini Pakistana kojima se koriste borci Islamske države. Dodao je kako se misija planirala mjesecima.

"Ovo je oružje kojim se umanjuju prepreke i održava momentum u ofenzivi protiv ISIS-a", u izjavi je rekao general John Nicholson, čelnik međunarodnih snaga u Aganistanu.

Letjelica koja je bacila bombu je i prije misije bila u Afganistanu.

Još uvijek nisu poznati podaci o civilnim žrtvama pošto još uvijek nije jasno koliko je štete bomba prouzrokovala, prenosi Independent.

Little Boy, bomba koje je krajem Drugog svjetskog rata bačena na Hirošimu, sadržavala je 15 kilotona TNT-a. GBU-43 sadrži 11 kilotona TNT-a.

General Mark Hertling rekao je kako je "američka vojska sigurno imala dobru metu...inače bi koristila manje oružje."

Granica između Afganistana i Pakistana je poznata kao plodno tlo za borce IS Khorosana, organizacije povezane s Islamskom državom.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju