Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podržao je u utorak navečer odluku Srpske liste da uđe u novu kosovsku vladu na čijem je čelu nekadašnji zapovjednik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramush Haradinaj i ponovio da službeni Beograd Haradinaja i dalje vidi kao optuženog ratnog zločinca.


"Nikakve druge mogućnosti realno nije ni bilo. A Haradinaj je za nas i dalje opruženi ratni zločinac i mi ćemo tražiti sprovođenje pravde do kraja", rekao je Vučić na tiskovnoj konferenciji, zakazanoj jutros uz najavu da će se "predsjednik Republike Srbije obratiti naciji".

Vezani članci Neredi u Sjevernoj Mitrovici VIDEO Kaos na Kosovu - Vučić Srbima: "Nemojte reagirati na nasilje, ali ako krenu u nasilje - vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas". Alekandar Vučić Kum Aleksandra Vučića i dvojica ministara u aferi Pandorini papiri

Vučić je na konferenciji, koju je izravno prenosilo nekoliko srbijanskih televizija, ocijenio da je Srpska lista donijela "mudru odluku jer će biti u mogućnosti da se izbori za nešto bolje" i za interese srpskog naroda na Kosovu. Vučić je zahvalio zastupnicima Srpske liste što štite i čuvaju interese Srbije i srpskog naroda na Kosovu.

"Hvala vam jer vi i vaša djeca čuvate Srbe na Kosovu i Metohiji i borite se za svoja ognjišta", rekao je Vučić i naglasio kako se prvi puta od 1999. godine događa da albanske stranke "nemaju apsolutnu većinu" u kosovskom parlamentu te da je vlada Kosova formirana zahvaljujući Srpskoj listi.

"Prvi put imamo nešto u svojim rukama od 1999. godine", naglasio je Vučić odbacivši kritike oporbe koja se oštro usprotivila odluci Srpske liste da podrži vladu na čijem će čelu biti Ramush Haradinaj.

Navodeći kako su pred Srpskom listom bile tri mogućnosti – da podrži Albina Kurtija i njegov pokret Samoodređenje, što bi dovelo do novih izbora ili da ne podrži nikoga, Vučić je rekao da ulaskom u vladu koju će predvoditi Haradinaj odnos prema njenu nije promijenjen. "Odnos države Srbije prema Haradinaju nije promijenjen, on je i dalje optuženi ratni zločinac", poručio je Vučić.

Srbijanski je predsjednik za listopad najavio "početak institucionalnog dijaloga o Kosovu" u koji će se uključiti vodeće institucije Srbije – od Srpske akdemije znanosti i umjetnosti (SANU) do nevladinog sektora. "Civilni sektor je također pozvan. Važne su nam sve politike koje se tiču Kosova i Metohije, jednog od ključnih pitanja političke sadašnjosti i budućnosti Srbije", poručio je Vučić.

Srbijanski šef države najavio je i da će se tijekom predstojećeg posjeta Sjedinjenim Američkim Dražavama nastojati susresti i s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom i pozvati ga da posjeti Srbiju. "Pozvan sam na njegov prijem. Vjerujem da ću u New Yorku imati priliku i da nekoliko minuta razgovaram i sa Trumpom. Mislim da ću ga pozvati da posjeti i Srbiju i da je moj pismeni poziv već stigao do Trumpa. Nadam se da ćemo poslije (Geralda) Forda uspjeti ugostiti još jednog predsjednika SAD-a u Beogradu", rekao je Vučić. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju