Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nađeni nakon devet dana

Agonija nije gotova: Zatočeni dječaci i trener moraju naučiti roniti ili će u pećini ostati još mjesecima

Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 3
Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 3 Afp
Aktualno Galerija Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 2 Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 4 Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 1 Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 3 Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp +0 Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 5 Galerija 1/5 >>
Dvanaest dječaka i njihov nogometni trener koji su bili zatočeni u pećini na Tajlandu živi su, ali morat će naučiti roniti ili mjesecima čekati da se voda povuče kako bi mogli izaći.

Svih 12 mladih nogometaša, u dobi od 11 do 16 godina, i njihov 25-godišnji trener pronađeni su živi nakon što su nestali prije devet dana u pećini Tham Luang na sjeveru Tajlanda, gdje su bili na ekskurziji.

Pročitajte i ovo Ivan Jakovčić Krešendo Samo opušteno: Pogledajte kako bivši ministar pjeva na egzotičnom jeziku Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore

Dugotrajna i jaka kiša izazvala je poplave te se spasioci sada bore s rastućom razinom vode kako bi im dostavili hranu i piće.

Dječake su ronioci uočili kako sjede na rubu iznad vode. Spasioce su pitali koliko su dugo zarobljeni u pećini te mogu li odmah izaći.

Ronioci su im odgovorili kako će morati pričekati, ali će netko doći po njih. Jedan je dječak na to odgovorio: „Aha, onda se vidimo sutra“.

BBC News javlja kako će proći najmanje četiri mjeseca dok mladi nogometaši i njihov trener ne izađu ako ne nauče roniti.

Agonija nije gotova

Kako bi izašli prije no što završi sezona poplava u rujnu, dječaci i trener morat će naučiti osnovne ronilačke vještine, no stručnjaci upozoravaju kako je ronjenje kroz opasne koridore uz malu vidljivost iznimno opasno za neiskusne ronioce.

Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 3 Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp

S druge strane, pokušaji ispumpavanja vode zasad nisu urodili plodom. Ako budu čekali da se voda povuče sama od sebe, dječaci će u pećini morati provesti još nekoliko mjeseci tijekom kojih će primati hranu i pomoć.

Traži se drugi ulaz u špilju

Specijalno obučeni liječnici uskoro bi trebali pregledati dječake kako bi utvrdili u kakvom su zdravstvenom stanju.

Dodatne spasilačke ekipe s planinske strane pokušavaju pak naći drugi ulaz u pećinu.

Tajlandske specijalne snage na Facebooku su objavile snimku prvog susreta s dječacima nakon devet dana, a možete je pogledati ovdje.

Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 3 Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene