Dvanaest dječaka i njihov nogometni trener koji su bili zatočeni u pećini na Tajlandu živi su, ali morat će naučiti roniti ili mjesecima čekati da se voda povuče kako bi mogli izaći.

Galerija


Svih 12 mladih nogometaša, u dobi od 11 do 16 godina, i njihov 25-godišnji trener pronađeni su živi nakon što su nestali prije devet dana u pećini Tham Luang na sjeveru Tajlanda, gdje su bili na ekskurziji.

Vezani članci Dječacima zarobljenima u pećini ponestaje vremena (Foto: AFP) U spašavanje se uključuje i Elon Musk: U pećini drastično pala razina kisika, hitno treba izvući zarobljene dječake Spašavanje iz potopljene špilje (Foto: AFP) Tajlandski spasilac poginuo u operaciji spašavanja dječaka iz poplavljene pećine

Dugotrajna i jaka kiša izazvala je poplave te se spasioci sada bore s rastućom razinom vode kako bi im dostavili hranu i piće.

Dječake su ronioci uočili kako sjede na rubu iznad vode. Spasioce su pitali koliko su dugo zarobljeni u pećini te mogu li odmah izaći.

Ronioci su im odgovorili kako će morati pričekati, ali će netko doći po njih. Jedan je dječak na to odgovorio: „Aha, onda se vidimo sutra“.

BBC News javlja kako će proći najmanje četiri mjeseca dok mladi nogometaši i njihov trener ne izađu ako ne nauče roniti.

Agonija nije gotova

Kako bi izašli prije no što završi sezona poplava u rujnu, dječaci i trener morat će naučiti osnovne ronilačke vještine, no stručnjaci upozoravaju kako je ronjenje kroz opasne koridore uz malu vidljivost iznimno opasno za neiskusne ronioce.

Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP)
Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 2

S druge strane, pokušaji ispumpavanja vode zasad nisu urodili plodom. Ako budu čekali da se voda povuče sama od sebe, dječaci će u pećini morati provesti još nekoliko mjeseci tijekom kojih će primati hranu i pomoć.

Traži se drugi ulaz u špilju

Specijalno obučeni liječnici uskoro bi trebali pregledati dječake kako bi utvrdili u kakvom su zdravstvenom stanju.

Dodatne spasilačke ekipe s planinske strane pokušavaju pak naći drugi ulaz u pećinu.

Tajlandske specijalne snage na Facebooku su objavile snimku prvog susreta s dječacima nakon devet dana, a možete je pogledati ovdje.

Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP)
Dječaci zarobljeni u pećini morat će naučiti roniti (Foto: AFP) - 5