Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod povećalom

- Jeste li ikad izdali upozorenje o opasnosti raketnog napada? UN: 'To nije naš posao!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za civilno zrakoplovstvo Ujedinjenih naroda (ICAO) u petak je priopćila da nije njezin posao izdavati upozorenja o mogućim opasnostima poput vojnih sukoba već je to dužnost pojedinačnih zemalja.

Uloga ICAO-a pod povećalom je javnosti otkako je u četvrtak iznad istočne Ukrajine projektilom zemlja-zrak oboren malezijski civilni zrakoplov u kojem je poginulo 298 ljudi.

Pročitajte i ovo Pripadnici brigade Hamasa (Foto: AFP) Krivi za krvav napad? Otimali, dijelili streljivo i ubijali u Izraelu, a svi su radnici UN-a: Otkriveni detalji teških optužbi protiv agencije u Gazi Ilustracija UNRWA Dio Zapada privremeno prestaje financirati UN-ovu agenciju za pomoć u Gazi, zaposlenici im umiješani u napad na Izrael?

ICAO, međutim, odbacuje optužbe da je trebao izdati upozorenje o mogućim opasnostima letenja iznad spomenutog područja.

"ICAO ne proglašava neki zračni prostor sigurnim ili opasnim za letenje niti preuzima bilo kakve druge direktne operacijske odgovornosti vezane uz civilne zračne usluge", rekao je glasnogovornik Anthony Philbin.

"Uvijek je odgovornost naših suverenih zemalja članica da upozore druge države o mogućim sigurnosnim rizicima", dodao je.

Na pitanje bi li ICAO ikada izdao upozorenje o opasnosti raketnog napada, odgovorio je: "To nije naš posao".

I Međunarodna organizacija za zračni promet (IATA) priopćila je da se aviokompanije oslanjaju na pojedinačne države da im kažu koje su rute sigurne i ne rade kompromise kada je u pitanju sigurnost.

Ruski veleposlanik pri UN-u: 'Zašto je ukrajinska zračna kontrola poslala zrakoplov u područje vojnih sukoba?'

"U ovom trenutku je vrlo važno da se kaže: sigurnost je najveći prioritet", kazao je izvršni direktor Tony Tyler.

"Niti jedan zračni avioprijevoznik neće riskirati sigurnost putnika, posade i zrakoplova da bi uštedio na gorivu. Kompanije ovise o vladama i kontrolama leta za savjete koji zračni prostor je na raspolaganju za let i one potom planiraju unutar zadanih granica", istaknuo je Tyler.

Njemačke vlasti upozorile su zračne kompanije da ne lete iznad kriznih žarišta, ne samo iznad istočne Ukrajine. Njemačka je svim svojim zrakoplovnim tvrtkama, njih 144, uputila upozorenje da izbjegavaju letove iznad svih područja u kojima se odvijaju oružani sukobi, poput Sirije, Iraka i Afganistana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene