Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U jednom selu u Afganistanu u ponedjeljak je 30-godišnjoj ženi odrubljena glava jer je lokalnu tržnicu posjetila bez pratnje supruga.


Zločin se dogodio u selu Latti u provinciji Sar-e Pol na sjeveru Afganistana, izvijestili su mediji pozivajući se na glasnogovornika guvernera te pokrajine Zabiullaha Amanija.

Vezani članci Drvo u Dubravi Zbog konopa za vješanje u Dubravi policija ispisala optužni prijedlog. Zna se tko je omče postavio i zašto: "I nije ih četiri kako se piše, već pet" Talibani u Afganistanu aktivirali auto bombu U Afganistanu u eksploziji kamiona bombe ubijeno pet osoba

Amani je kazao kako je ženi odrubljena glava jer je otišla u shopping na tržištu sama. Žrtvin suprug se trenutno nalazi u Iranu i par nema djece, dodao je Amani.

Nemili događaj je potvrdila i Nasima Arezo, čelnica ženske mreže u pokrajini Sar-e-Pul. 

"Ženi je odrubljena glava s bajunetom vezanom za AK-47 nakon svađe s talibanima u zabačenom selu koji je dio glavnog grada pokrajine", rekla je Arezo.

I glasnogovornik Amani je rekao da su naoružani ljudi koji su ubili ženu navodno povezani s talibanima. Selo Latti je naime, trenutno pod njihovom kontrolom. No, talibani su negirali bilo kakvu umiješanost u odrubljivanje glave.

Za ovaj zločin do sada nitko nije uhićem.

Pokrajina Sar-e Pol je pod talibanskom kontrolom od 1998. godine. Smatra se nesigurnom pokrajinom, prepunom razbojnika na autocestama, lopova, korumpiranih policajaca i paravojnih postrojbi koji često prijete putnicima i posjetiteljima.

Aktivisti za ženska prava se suočavaju s porastom razina nasilja i zlostavljanja, a vlasti se oglušuju na to pitanje, stoji u izvješću Amnesty Internationala iz 2015. godine.

U ožujku 2015. gomila muškaraca nasmrt je pretukla 27-godišnju ženu po imenu Farkhunda. Potom su je bacili s krova, pregazili je automobilom, zapalili je i na kraju je bacili u rijeku Kabul. Žena je lažno optužena za spaljivanje Kurana. Njezina smrt je dovela do masovnih prosvjeda diljem zemlje, 26 uhićenja i ponovljene pozive vlastima da osigura ženama zaštitu od nasilja.

U anketi Thomson Reuters Zaklade 2011. godine Afganistan je proglašen najopasnijim mjestom na svijetu za žene.