Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuđen na smrt vješanjem

Idejni tvorac holokausta tražio pomilovanje: Objavljena rukom pisana Eichmannova molba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael je objavio rukom pisanu molbu idejnog tvorca holokausta Adolfa Eichmanna da mu se poštedi život pošto je na suđenju za ratne zločine u Jeruzalemu osuđen na smrt.

U pismu ondašnjem predsjedniku Yitzhaku Ben-Zviju, Eichmann je rekao da je bio 'samo sredstvo' nacističkih vođa odgovornih za ubojstvo šest milijuna Židova u Drugome svjetskom ratu.

Pročitajte i ovo Ilustracija istraživanje u Varaždinu Svaki četvrti srednjoškolac misli da je U simbol antifašizma, a dio njih misli da je to - kukasti križ?!?! Slika nije dostupna Optužen za smrt 15.700 Židova Uhićen najtraženiji nacistički zločinac

Eichmann je svoju molbu za pomilovanjem pisao plavom kemijskom olovkom dva dana prije vješanja, a objavljeno je u isto vrijeme kad se obilježava Međunarodni dan sjećanja na holokaust.

Iako je Eichmannova molba bila javnosti poznata od njegova suđenja u Jeruzalemu, pismo je tek nedavno pronađeno kada su se skenirali dokumenti radi digitalnog arhiviranja, objavio je glasnogovornik izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina.

Rivlin želi da dokument bude izložen u izraelskom memorijalnom centru žrtava holokausta Yad Vashemu. 'Pismo nije viđeno u javnosti otkad je spremljeno u predsjedničke arhive', rekao je Rivlinov glasnogovornik.

Eichmann je jedan od idejnih tvoraca nacističkog plana za 'konačno rješenje' i nadgledao je organizirane deportacije Židova u logore smrti poput Auschwitza. Nakon rata je pobjegao u Argentinu, ali su ga agenti Mossada pronašli, oteli i prevezli u Izrael. Osuđen je na smrt u svibnju 1962. godine. Molba za pomilovanjem mu je odbijena i obješen je u lipnju iste godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene