Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Trumpova administracija je agencijama u okviru ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi SAD-a rekla da izbjegavaju određene riječi i fraze u službenim dokumentima nacrta proračuna za iduću godinu, izvijestio je Washington Post u subotu.


List je napisao kako je jednoj od agencija, Centru za nadzor i prevenciju bolesti, poslan popis sa sedam zabranjenih riječi ili fraza: ranjiv, pravo, različitost, transrodni, fetus, na temelju dokaza ili znanstveno utemeljen.

Vezani članci Donald Trump Trump zaprijetio WHO-u: "Privremeni prekid američkog financiranja mogao bih učiniti trajnim..." Donald Trump Trump priznao da je dopredsjednik u samoizolaciji: "Pence i ja vjerojatno nećemo razgovarati tijekom izolacije"

Dužnosnicima u drugoj agenciji je rečeno da koriste izraz Obamacare, umjesto Zakon o pristupačnoj skrbi, pri opisu zakona predsjednika Baracka Obame o zdravstvenoj skrbi iz 2010. godine.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (HHS) je odbacilo izvješće. "Tvrdnja da je HHS 'zabranio riječi' potpuno iskrivljeno opisuje rasprave o procesu definiranja proračuna", rekao je u izjavi glasnogovornik Matt Lloyd.

List je izvijestio i da se dokumentima State Departmenta sada za pojam spolna edukaciju koristi fraza "izbjegavanje spolnih rizika".

Washington Post je napisao kako se upute u jednoj od agencija temelje na dokumentu Ureda Bijele kuće za upravljanje i proračun koji nadgleda Trumpov prijedlog proračuna uza Kongres. List je izvijestio da za promjenu rječnika nije dano objašnjenje. (Hina)